Gijs


old manZijn gelaat is gegroefd, zijn baard verwilderd en zijn bril is op twee plekken gerepareerd met plakband. De vale kleren die hij draagt moeten ooit prijzig geweest zijn want, ondanks de slijtplekken ogen ze stijlvol. Ik vermoed dat ze minstens de helft zo oud zijn als de vitale zeventiger zelf die, zomer of winter, dagelijks door de polder sjokt in originele Wellington-laarzen. Als je hem ziet denk je in eerste instantie… zwerver, maar dakloos is de voormalige scheepshandelaar Gijs allerminst. Hij woont al sinds zijn geboorte in een immens herenhuis met twaalf kamers, waarvan hij er volgens mij minstens acht al jaren niet meer van binnen gezien heeft. ,,Dat klopt wel ja… ik verwarm tegenwoordig alleen nog de woonkamer, de keuken en de slaapkamer en alleen dát al kost bakken met geld. In die andere vertrekken kom ik bijna nooit meer. Die waren van mijn ouders en van het personeel. Sommige ruimtes werden als kantoor gebruikt. Daar staan nog wat bureaus en een paar archiefkasten. Er moet in een van de benedenruimtes ook nog een ouwe Engelse motorfiets staan. Dat was een hobby van m’n pa zaliger. Ik weet nog dat mijn moeder het vreselijk vond dat hij daar uren achtereen aan dat ding zat te sleutelen. De kamer daarnaast was vroeger de spelletjeskamer met zo’n ouderwets biljart in het midden. Maar ik hou niet van biljarten, dus dat ding moet snel weg. Heb jij nog interesse in een biljarttafel? Een motorfiets dan, of een bureau? Ik maak een mooi prijsje voor je hoor.’’
Ik wuif het aanbod weg en Gijs richt zich volledig op Blafmans, die zich die aandacht met graagte laat welgevallen. ,,Waarom wil je ineens van al je spullen af?’’ vraag ik. Even is het stil. Dan zegt hij: ,,Ik heb het huis verkocht. Vanaf volgend jaar woon ik op Texel… bij m’n vriendin.’’ Mijn verbaasde blijk doet Gijs grijnzen. Dan zegt hij: ,,Weet jij trouwens nog een goeie kapper? De foto die ik op die datingsite gezet had is nogal eh… gedateerd. Straks herkent ze me niet, als ik van die boot afstap.’’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s