Blijverslening


BlijversleningEr blijkt amper belangstelling te bestaan voor de zogeheten blijverslening die de gemeente Dordrecht vorig jaar introduceerde. Van deze kredietmogelijkheid wordt maar mondjesmaar gebruik gemaakt en ik begrijp eigenlijk wel waarom dat het geval is.
Eerst even een kleine uitleg: met de blijverslening kunnen 65-plussers in diverse Nederlandse gemeenten (sinds vorig jaar dus ook in Dordrecht) hun koophuis tot 30.000 euro laten aanpassen om er de rest van hun leven te blijven wonen. Zo kan de badkamer er bijvoorbeeld mee worden ‘omgebouwd’ en kan er een traplift van worden geïnstalleerd. Ook kunnen oudere huiseigenaren kiezen voor energiebeperkende maatregelen. De regeling is ingevoerd omdat banken vaak geen reguliere kredieten verstrekken aan senioren.
De rente van de blijverslening bedraagt hooguit één á twee procent en de woning dient daarbij als onderpand. Dat klinkt op zich allemaal best aanlokkelijk, maar toch is de lening nog niet bepaald populair. Volgens mij heeft dat, naast de onbekendheid van deze regeling, vooral te maken met de nadelen die er aan kleven. Zo kun je als kredietaanvrager bijvoorbeeld niet zelf over het geld beschikken. Het Stimuleringsfonds stort het geld in een zogeheten bouwkrediet en uit dat potje wordt de rekening van de aannemer betaald. Het is voor ouderen daardoor niet mogelijk om zélf of met hulp van kennissen hun huis aan te passen. Ook is de lening niet voor iedereen beschikbaar: mensen met louter AOW of een klein pensioen komen er bijvoorbeeld niet voor in aanmerking, terwijl juist die groep daar het meest baat bij heeft. Daarbij komt dat veel ouderen van vandaag de dag nooit echt hebben hoeven nadenken over hun woontoekomst. Zij leefden immers in de veronderstelling dat ze, op het moment dat zelfstandig wonen er niet meer in zat, wel een plek zouden krijgen in een verzorgingshuis. Daar hebben ze immers ook een leven lang voor betaald. Maar al die ‘vanzelfsprekendheden’ zijn inmiddels ingehaald door de bittere realiteit… de aloude verzorgingshuizen of bejaardenhuizen met zorgvoorzieningen bestaan vandaag de dag nauwelijks meer.
Alles bij elkaar genomen kan ik me goed voorstellen dat een dergelijke regeling voor veel ouderen nogal eh… onrechtvaardig aanvoelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s