Fantasietjes


regiokantoor‘Zo… dát ziet er lekker uit.’ Het was oprecht mijn eerste reactie toen ik in mijn krant die ‘artist impression’ zag van het beoogde eindresultaat van de transformatie van het (nu nog) regiokantoor aan de Noordendijk. Het appartementencomplex ‘Volt’, dat in 2021 zal worden opgeleverd, krijgt een moderne, aantrekkelijke gevel met veel glas en hout en op de een of andere manier krijg ik daar warme gevoelens bij. Nu hou ik eigenlijk vooral van, laten we zeggen, wat meer ‘gewaagde’ nieuwbouw (het mag de ogen best een beetje uitdagen wat mij betreft), maar dat is hier zeker niet het geval. In tegendeel zelfs: het oogt allemaal wat conservatief, je zou het zélfs een tikkie tuttig kunnen noemen, maar het totaalplaatje oogt zeer uitnodigend.
Nu ik het tóch over nieuwbouw heb… óók de plannen van de Dordtse architect Andries Lugten met betrekking tot ‘de nieuwe’ Staart, kunnen me wel bekoren. Nou ja, échte plannen zijn het eigenlijk nog niet, hooguit wat ‘gedroomde’ toekomstschetsen, maar het idee om een aantal ‘verloren’ schatten uit het verleden (Postkantoor, Spuipoort, Oranjehotel) op de Staart ‘twee-punt-nul’ een nieuwe ‘verschijningsvorm’ te geven, spreekt me wel aan. Toch doet het óók wel een beetje pijn om straks, mochten deze fantasietjes ooit werkelijkheid worden, de contouren van dat postkantoor in een andere wijk dan de binnenstad te ontwaren. Ik bedoel (en ik schreef het al eerder): waarom dan niet gewoon op het Bagijnhof een eigentijdse interpretatie, of misschien zelfs wel een exacte, kopie van het postkantoor neergezet? En ja, ik weet het, Dordt moet nou ook weer geen openluchtmuseum worden, maar daar hoef je in dat stukkie binnenstad toch zeker niet voor te vrezen. Vorige week ‘zwierf’ ik, gevolgd door een cameraploeg, samen met ‘stadshistoricus’ Jaap Bouman (de ‘opdrachtgever moet ik nog even geheim houden) over het Bagijnhof vanwege een reportage over de grote kaalslag die Dordt in de jaren zestig en zeventig trof. Toen zag ik ineens weer hoe het hier had kúnnen zijn. Nu kijk ik meestal liever vóóruit dan achteruit, maar het deed me tóch wel weer pijn.

Afbeelding: © Schaap en Sturm Architecten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s