Voorrecht


sniklaas2Er staan vandaag wat mensen te demonstreren bij de Grote Kerk, simpelweg omdat ze op het standpunt staan dat de figuur Zwarte Piet een eh… achterhaald fenomeen is. Waarom? Tja… om meerdere redenen, maar even los van het slavernijverhaal, los van ons koloniale (niet altijd frisse) verleden, los van die hele ontstaansgeschiedenis van de Sinterklaaslegende en hoe die man aan z’n hulptroepen kwam (daar ging vorige week zelfs een lezing over in de stad) vinden deze mensen dat het vandaag de dag gewoon niet meer kan om iemand (letterlijk) een ‘blackface’ aan te smeren. Is Piet dan een racistisch verschijnsel? Natuurlijk niet, vinden de meeste Nederlanders en daarin hebben ze op zich gelijk. Heel veel generaties zijn hier opgegroeid met de figuur Zwarte Piet, zonder enige racistische connotatie. Maar we moeten ook eerlijk zijn: het ‘plaatje’ van Nederland anno 2019 is definitief veranderd. We zijn een multiculturele samenleving geworden en ook al zou dit land, als gevolg van de stijging van de zeespiegel, misschien op een dag een keer blank kunnen komen te staan, het is al lang geen land meer van en voor louter witte mensen. Alle kleurtjes van het koffiescala tref je hier aan en volgens mij is dat alleen maar mooi. Ik hou van de multiculturele samenleving al sluit ik écht mijn ogen niet voor de hier en daar scherpe randjes daarvan. Dus ik zeg het nogmaals: nee, ú die graag vasthoudt aan de traditionele zwartgeschminkte Piet bent (uitzonderingen daargelaten) zéker geen racist, maar voor een aanzienlijke groep Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek, heeft de figuur Zwarte Piet wel degelijk een racistisch bijsmaakje. Er leven kinderen in dit land (ja, Nederlandse kinderen met een kleurtje) die daar wel degelijk last van ondervinden en dus is die roetveegpiet zo’n beroerd alternatief nog niet.
En eh… hoezo  ‘onze tradities worden afgepakt?’ Wat heeft een kind nou helemaal met traditie? Laat die demonstranten vandaag in vrede demonstreren en koester het voorrecht dat u in een land leeft waar gedemonstreerd mág worden. Haal uw hakken uit het zand en zoek, diep in die juten zak, naar uw gezonde verstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s