Loopje kwijt


hondje uitlatenMarjolein Meijers, voormalig Berini en tegenwoordig ondermeer mijn ‘partner in crime’ bij de maandelijkse theatertalkshow Kunstmin Live, schreef ooit het nummer ‘Loopje kwijt.’ Dat prachtlied zong ze vorige week woensdagavond nog in Kunstmin en zowel de tekst als de muziek zaten dus nog vers in mijn hoofd toen ik de ochtend daarop Sjaak tegenkwam op het Kromhout. Zijn hondje Truus (wit, klein en pluizig) en mijn Blafmans (bruin, groot en harig) hébben ‘iets’ met elkaar en dat dwingt de baasjes al jaren achtereen tot een praatje ‘voor de vaak’ terwijl de viervoeters elkaar uitbundig besnuffelen. ,,Lang niet gezien’’, zeg ik. ,,En eh… zonder Truus vandaag?’’ Sjaak, een kwieke tachtiger, kijkt wat sip en zegt: ,,Truus is niet meer. Ze is eind augustus overleden… zomaar ineens. Ik bedoel ze was wel oud, maar niet ziek. Eigenlijk was het wel een mooi einde, want ik trof haar op een ochtend levenloos aan in haar mandje. Ach, het ergste verdriet is alweer over hoor, maar weet je wat het is? Ik ben mijn loopje kwijt.’’
Ik begrijp wat Sjaak bedoelt. Sinds Blafmans in mijn leven is laat ik haar minsten drie keer per dag uit en voor elk dagdeel heb ik inmiddels zo mijn vaste loopje. ,,Misschien tijd voor een nieuwe Truus?’’ vraag ik. Aan zijn gezicht zie ik dat Sjaak daar nog over twijfelt. ,,Weet je… Truus was eigenlijk van mijn vrouw en eerlijk gezegd had ik niet zoveel met dat beestje. Maar toen Helma overleed was ik blij dat ik Truus nog had. Die pluizenbol heeft me door een moeilijke periode heen gesleept en dwong me ook elke dag meermalen naar buiten te gaan. Nu moet ik mezelf dwingen, dus eigenlijk zou ik weer een hond moeten nemen, maar ja… misschien overleef ik die dan niet.’’
,,Dan neem je toch een wat oudere hond. Het asiel zit er vol mee.’’
Gisteren kwam ik Sjaak weer tegen op het Kromhout… mét een witte pluizenbol. ,,Toch een nieuwe Truus?’’ vraag ik. De oude man schiet in de lach. ,,Nee joh… dát zou raar zijn voor een reu. Hij heet Guus.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s