Jaap Mol


Jaap MolEr staat vandaag een kist in mijn stamcafé en daarin ligt de kroegbaas. Hoe maf dit misschien ook klinkt, en hoe verdrietig het ook is… het is wél goed zo. Jaap Mol, de in Dordt zo geliefde voormalige uitbater van Visser’s Poffertjessalon zou het mooi en ook grappig hebben gevonden dat we juist in ‘zijn huis’ afscheid van hem komen nemen. Het is een gepast eerbetoon aan een van de vriendelijkste mensen die ik ooit gekend heb.
Jaap Mols’ ‘huiskamer’ was in de afgelopen vier decennia de huiskamer van velen en ook die van mij. In de tijd dat het café nog in de vroege ochtend open was, kwam ik er nog vóór de eerste redactievergadering op mijn krant, graag een bakkie doen en wat krantjes lezen. Ik was er al als jonge jongen ook al graag op zaterdagmiddag want geloof me, iedereen die er in Dordt ook maar een béétje toe deed, kon je daar zomaar tegenkomen. Op die middagen (bij mooi weer stonden we zo’n beetje óp de Groenmarkt) was Visser’s Poffertjessalon de enige echte ‘place to be’ in Dordt. Ik kwam er zelden voor poffertjes – later wel natuurlijk, toen ik vader werd – maar ik kon er altijd wél weer de hele zaterdagavond tegenaan in Dolhuis, Bibelot of Bombardon, dankzij het inmiddels wereldberoemde broodje bal (strikt ‘geheim’ recept) dat Jaap je daar niet zonder trots voorschotelde. En met wereldberoemd overdrijf ik niet, want nog altijd ontvang ik, naar aanleiding van mijn columns, herhaaldelijk mailtjes uit alle uithoeken van deze planeet, geschreven door Dordtenaren die ooit dit eiland verlieten. Daarin moet ik niet zelden een van de volgende vragen beantwoorden: ‘Bestaat Visser nog?’ en  eh… ‘Goh, wat mis ik dat broodje bal. Kun je er een opsturen?’
Nog altijd kom ik graag in Visser, waar Dennis van Buren de zaak helemaal ‘anno nu’ heeft voortgezet, zonder het aloude karakter van deze prachtplek uit het oog te verliezen.’ Jaaps lichaam wordt er straks weggedragen, maar Jaap zelf blijft gewoon waar hij hoort: in onze gedachten… ‘in spirit’ achter de bar van Visser’s Poffertjessalon. Proost man.

FOTO: RINIE BOON

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s