Waterbus


wb (1)Nou… nóg een klein beetje (rivier)water bij de wijn, dan gaat het misschien toch nog lukken. Waar ik het over heb? Over passagiersvervoer over water en over eh… voortschrijdend inzicht, zeg maar. Een halfjaar geleden vroeg ik me af of ze bij de provincie dan helemaal niks geleerd hadden van dat zelfgecreëerde aanbestedingsfiasco met Qbuzz.
Waar de provincie met de aanbesteding van het busvervoer in deze regio nog té scherpe kaders had opgesteld lijkt men nu, geschrokken van het Qbuzz-echec, volledig de andere kant op te koersen. Het eisenpakket dat dit voorjaar voor potentiële waterbusexploitanten was opgesteld was een nogal uitgeklede versie van de huidige taakstelling waar de (over twee jaar
vertrekkende vervoerders) Doeksen en Arriva aan moeten voldoen. Dat leek me niet bepaald een zonnig vooruitzicht voor het personenvervoer over de Drechtstedelijke wateren vanaf 2022. Ik voorspelde u: minder overtochten tussen Dordt, Zwijndrecht en Papendrecht en van enig avondvervoer tussen die gemeentes zal dan vermoedelijk geen sprake meer zijn. Maar zelfs op dat ‘uitgeklede’ eisenpakket heeft nog geen enkele kandidaat serieus gereageerd. Daarom heeft de provincie nu besloten om dat pakket nóg iets verder te ‘verdunnen’, terwijl daar een hoger bedrag dan die oorspronkelijke 5,25 miljoen (aan provinciale subsidie) voor wordt uitgetrokken. Dus mogen kandidaten straks een kleine 6 miljoen (vanuit de provincie) tegemoet zien. Ook wordt de concessieperiode verkort van tien naar acht jaar en wordt de maximum vaartijd tussen Rotterdam en Dordrecht ‘verlengd’ naar 75 minuten, waardoor op dit traject meer haltes kunnen worden toegevoegd, hetgeen commercieel een stuk aantrekkelijker is.
Ik ben benieuwd of zich nu wél gegadigden melden, maar feit blijft dat passagiersvervoer over water kennelijk toch niet de toekomst heeft die wij deze, relatief schone manier van forenzenvervoer, zo graag toedichten.
Misschien vinden veel Dordtenaren een heel uur varen om in Rotterdam te komen gewoon een beetje te lang. Dan staan ‘we’ kennelijk toch liever in de file met z’n allen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s