Statenplein


marktKritisch? Ja graag. Cynisch… sarcastisch? Liever niet, want een columnist die louter het negatieve weet te benadrukken verliest op den duur, zo zie ik het althans, aan geloofwaardigheid. Toch kon ik het gisteren even niet laten om op schampere toon te reageren op het bericht dat de weekmarkt voortaan vaker moet gaan plaatsmaken voor evenementen op het Statenplein en dat dit streven volgens jaar wordt vastgelegd in het nieuwe evenementenbeleid. Mijn eerste reactie was: goh… dán al? Is er dan eindelijk iemand wakker geworden op het Stadskantoor? Het is immers alweer bijna tien jaar geleden dat ik vanaf deze plek melding maakte van het feit dat de Dordtse weekmarkt het Statenplein (door de gemeente toch ooit ‘aangewezen’ als hét evenementenplein) al sinds jaar en dag té nadrukkelijk ‘in gijzeling’ neemt, hetgeen ten koste gaat van bestaande of beoogde evenementen die hier eigenlijk thuis horen. Wie op het Statenplein namelijk ook maar iets wil organiseren kan dat vrijwel nooit doen op dagen dat zich daar de markt bevindt, ofwel… niet op vrijdagen en zaterdagen en dát zijn toch juist bij uitstek evenementendagen. Ik heb niks tegen de weekmarkt hoor, want dat is er wel degelijk een om trots op te zijn, maar helaas willen de marktkooplui, uit angst om omzet te verliezen, geen millimeter wijken als een evenement daarom ‘vraagt.’
Alternatieve pleinen voor grootschalige evenementen zijn er niet in de binnenstad: de Grote Markt is een parkeerterrein, het Beverwijcksplein en het Vrieseplein zijn te klein, het Schefferplein is een horecaplein en het Otto Dickeplein ligt, té ver van het stadshart, op een tochthoek aan de rivier. Het moet toch mogelijk zijn om de weekmarkt bij evenementen als de Pasar Malam, de Kerstmarkt of Big Rivers als het ware een tikkie te laten ‘opschuiven’ richting Achterom, Bagijnhof en dat pleintje bij Linders? Dat is al eens een paar keer eerder gebeurd toen er, tijdens de Kerstmarkt, nog een ijsbaan op het Statenplein stond en ik vond het er destijds reuze gezellig uitzien. Stukjes Vriesestraat, Visstraat, een deel van de Kolfstraat en  de Statenplaats lijken mij trouwens ook haalbare ‘uitwijkplekken.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s