Spuihaven


Spuihaven VestIk heb er een vakantieweekje over kunnen nadenken… over die gemeentelijke plannen om langs de Spuiboulevard (op en aan de Spuihaven dus) een soort waterpark te maken met mogelijkheden voor watersport, horeca en misschien zelfs wel een stadsstrand. Het lijkt me allemaal reuze gezellig en een oppepper ook waar het gaat om de aantrekkelijkheid van deze stad. Tóch denk ik dat er dan éérst iets wezenlijks zal moeten veranderen aan, laten we zeggen, ‘de status’ van de Spuihaven. Want ondanks die mooie naam is de Spuihaven, van oorsprong overigens een middeleeuwse stadsgracht en later een heuse haven, momenteel niets anders dan eh… een ‘dooie sloot’ tussen de Prinsenstraat en de Noordendijk en dát is eigenlijk zonde. In het, nog niet eens zo héél verre verleden, was de Spuihaven een voor Dordrecht belangrijk ‘binnenwater’, met aan beide ‘uiteinden’ sluizen die toegang tot de rivier verschaften. De stadssanering, die zo’n beetje in de jaren vijftig begon en doorliep tot in de jaren zeventig, leidde tot de ondergang van deze ooit zo bedrijvige binnenstedelijke waterverbinding. De Spuihaven werd in 1971 bijna volledig gedempt, maar aan het einde van de vorige eeuw kreeg het toenmalige gemeentebestuur daar spijt van en dus werd (in 1999 dus) besloten om een deel van de Spuihaven weer open te graven. Helaas kwam er op het Achterom toen geen brug, maar een dam en daarmee werd de mogelijkheid om het water weer volledig ‘open’ te maken min of meer definitief geblokkeerd. Die dam moet dus weer een brug worden en de sluizen ter hoogte van de Noordendijk enerzijds en de Prinsenstraat anderzijds (die laten momenteel alleen water door) zouden dan weer heuse bootsluizen moeten worden. Ook moeten er ongetwijfeld een paar bruggen ‘omhoog.’ De beoogde herontwikkeling van de Spuiboulevard is, met het oog op de toekomst, het uitgelezen moment om nou juist ook die ‘status’ van de Spuihaven onder de loep te nemen. In eh… ‘dood’ (en ook nog eens doodlopend) en soms stinkend binnenwater gaat geen mens roeien, suppen, waterfietsen of wat dan ook.  Geloof me… zelfs ‘zeehond’ Blafmans wil in de Spuihaven niet zwemmen.

AFBEELDING: SPUIHAVEN LANGS DE VEST IN 1939

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s