Dordt aan zet…


vwvNu Rotterdam heeft aangekondigd de eerste grote stad te willen zijn die de komende jaarwisseling (los van shows) volledig vuurwerkvrij is, dient zich de vraag aan of Dordrecht dit voorbeeld moet volgen. Ik zou dat, denkend aan kinderen, aan (huis)dieren, aan ouderen en aan het milieu het enige juiste besluit vinden, want laten we nou eerlijk zijn: welk ander land in West-Europa geeft gekkies nou eens per jaar een vrijbrief om de eigen leefomgeving ‘gewapenderhand’ te slopen en te terroriseren? Wat ooit een relatief onschuldige traditie was is gewoon ingehaald door de tijd… klaar.
Het is de gemeenteraad die hier uiteindelijk over beslist, al vermoed ik dat het Rotterdamse voorschot op de vuurwerkdiscussie wel eens trendsettend zou kunnen zijn. Ook is het niet uit te sluiten dat de Tweede Kamer nu het voortouw neemt, want uit opiniepeilingen blijkt dat er momenteel een parlementaire meerderheid is om tot een algeheel vuurwerkverbod te komen. Dit is dus hét uitgekiende moment voor GroenLinks of de Partij voor de Dieren, om een wetsvoorstel in te dienen.
Is het probleem daarmee opgelost? Was het maar waar. Zo’n verbod moet je namelijk wél kunnen handhaven en in het huidige tijdsgewricht heb ik niet de illusie dat álle Nederlanders zich direct bij een dergelijk besluit zullen neerleggen. Een afsteekverbod is immers geen verkoopverbod en ook geen bezitverbod en dan heb ik het nog niet eens over het illegale circuit, waar de echte ‘bommen en granaten’ vandaan komen. Het zou me niet verbazen dat een vuurwerkverbod (landelijk of gemeentelijk) een jarenlange periode gaat inluiden van griezelige kat-en-muis-spelletjes tussen handhavers en figuren die zich, schermend met hun morele gelijk (‘Ze pakken onze tradities af’), niets van die ‘nieuwe werkelijkheid’ zullen aantrekken. Waarom zouden ze ook, als ze hooguit het risico lopen op een ‘betaalbare’ geldboete of, in het ergste geval, een dagje vegen met een Halt-hesje aan? En dus moeten de straffen zwaarder worden en daar zullen tijdrovende wetswijzigingen voor nodig zijn. Toch mag ‘handhaafbaarheid’ of beter gezegd, het gebrek daaraan, nooit een argument zijn om deze achterhaalde ‘traditie’ voort te zetten. Principe gaat vóór haalbaarheid.

Eén reactie

  1. Dat er íets moet veranderen is helder. Maar een compromis? Knallen en pijlen uit het legale assortiment. Dé grote vraag blijft…. Hoe gaan we dit handhaven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s