Mooie taal


typingSoms is het weer héél even ‘vroeger’ in mijn krant. Ik bedoel… dan duikt er ineens een artikeltje op dat me herinnert aan de tijd dat ‘De Dordtenaar’ nog ‘een meneer’ was en journalisten nog rijkelijk strooiden met synoniemen en ouderwetse beeldspraken. Neem nou het volgende stukje dat ik gisteren in mijn dagblad aantrof: ‘Een 60-jarige Dordtenaar is vanmiddag lelijk op de koffie gekomen na een winkeldiefstal bij het Kruidvat-filiaal in het Dordtse winkelcentrum Bieshof. Een getuige van die diefstal had gezien dat er agenten bij de naburige snackbar zaten en meldde het voorval prompt. De wijkagenten rekenden de winkeldief prompt in.’
Nou ja, twee keer ‘prompt’, dát was dan even wat slordig van de auteur, maar het is wel een prachtig woord natuurlijk… prompt. Dat lees je niet zo vaak meer. Dat geldt trouwens ook voor de uitdrukking ‘lelijk op de koffie komen’, die kom je ook nauwelijks meer tegen vandaag de dag. En wat ik ook zo treffend vond is dat de dief werd ‘ingerekend’ en dus niet werd ‘opgepakt.’ Dat zou namelijk wel héél ordinair geweest zijn en zeker niet passend bij dat stukkie. Toegegeven, het is allemaal een beetje ouderwets… tikkie‘ Top Naeff’, zeggen wij thuis, maar uiteindelijk ook wel weer mooi toch?
In het artikel werden de politieagenten helaas dan weer niet aangeduid als ‘dienders’ (dat zou nóg mooier geweest zijn) en de winkeldief werd spijtig genoeg ook niet ‘in de kraag gevat’, maar even waande ik me toch in de jaren dat ik, als middelbare scholier met een passie voor kranten, alleen nog maar kon dromen van een loopbaan bij een heus dagblad, waar ernstig kijkende en meestal stug rokende dames en heren éénvingerig worstelden met lawaaiige typemachines.
Ik vind het eigenlijk wel charmant dat er, in deze tijden van snelle (digitale) berichtgeving, ook nog wat collega’s op de redactie zitten die zo nu en dan nog een ouderwets robbertje met woorden durven knokken. Zij zijn als het ware de conservator van onze prachtige en woordrijke taal die vandaag de dag maar al te vaak zo ‘lelijk op de koffie’ komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s