VTC


VTCIs er nou nooit eens een dag dat je geen flauw idee hebt waar je het over moet hebben? Die vraag is me in de loop der jaren al héél vaak door lezers gesteld en mijn antwoord is tot op heden altijd hetzelfde: nee… want er is, om de titel van mijn (inmiddels uitverkochte) columnbundel maar eens te citeren, ’altijd wel wát’ op en rond dit eiland. Het is deze week trouwens op de kop af tien jaar geleden dat ik mijn eerste column voor dit dagblad afleverde. Nu ben ik op zich niet zo van de jubileumfeestjes (ik heb al een horloge) en kijk ik in het leven over het algemeen liever vooruit dan terug (ik moet tóch die kant op), maar ik was wél benieuwd waar mijn eerste columns van 2010 nou eigenlijk over gingen, al is het alleen maar om te zien waar ‘we’ ons destijds in Dordt nou helemaal druk over maakten. Mijn aller-eerste column ging over vuurwerkverkoper VTC, dat op Nieuwjaarsdag van dat jaar vrijwel volledig was afgebrand. Wat ik destijds vooral charmant vond is dat zo’n beetje half Dordt de situatie op die zaterdagmiddag even persoonlijk kwam ‘checken’ en die bezoekers, zo viel mij op, hadden helemaal niets van ramptoeristen. Nee, het waren juist oprecht bezorgde en geschrokken Dordtenaren die, zonder enig leedvermaak, als het ware ‘op ziekenbezoek’ kwamen. Ze werden – en dat vond ik óók bijzonder – warm ontvangen door de direct omwonenden, die druk gebarend aan hun stadsgenoten uitlegden wat er precies gebeurd was. Ik vond dat een ontroerend schouwspel, want het hád allemaal zoveel erger kunnen aflopen en de opluchting dat hun huizen er nog stonden was letterlijk van hun gezichten af te lezen.
Ook schreef ik die maand een ‘open brief’ aan de aanstaande burgemeester Brok, die pas later dat jaar in Dordt zou aantreden. Ik verzocht hem ‘een bioscoopzaaltje mee te nemen’ uit Sneek, want die hadden we destijds al héél lang niet meer in Dordt. Vandaag de dag telt deze stad maar liefst tien bioscoopzalen, waarvan de meeste doordeweeks maar mondjesmaat gevuld zijn.

2 reacties

  1. VTC daar begon het allemaal mee Kees.
    Oftewel:”Van Thies Columnist” .

    Nog gefeliciteerd met je jubileum. Voor mij ben je de spiegel van deze mooie stad. Soms is ie wazig, soms zelfs duister of beslagen, gelukkig ook vaak helder, maar van de scherpte geniet ik eigenlijk toch wel het meest. Moet er toch niet aan denken dat er dadelijk een barst in komt.
    En ik hoop dat we er, minstens de komende 10 jaar nog, van mogen blijven genieten. Laat het vuurwerk wat dat betreft maar lekker doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s