Krommedijk


FCDDZoals ik eerder al aangaf wordt 2020 het jaar van de waarheid voor FC Dordrecht. In deze column wil ik de feiten en de emoties, die nu eenmaal bij voetbal in het algemeen en bij clubliefde in het bijzonder horen, graag van elkaar gescheiden houden. Da’s nog niet makkelijk, want als ik voor mezelf spreek hoop ik dat de club het, op welke manier dan ook, gaat redden. Dit omdat FC Dordrecht me nu eenmaal niet koud laat; ik bestierde er ooit (onbezoldigd) de perskamer, ik heb er door de jaren heen genoten van gedenkwaardige voetbalmomenten en ik ben er trots op dat ik in een stad woon waar ik professioneel voetbal kán bijwonen op avonden dat ik daar zin in heb. En ‘schiet’ nou niet meteen terug door te zeggen: ‘Hoezo, professioneel voetbal? Zo hoog is dat niveau daar niet!’ Nee, dat klopt… momenteel draait het er niet bepaald lekker en wat er op de mat vertoond wordt staat wel héél ver af van het tikkie-takkie-spel dat ze in eh, pak ‘m beet, Barcelona of  Amsterdam gewend zijn. Maar met die verwachting ben ik ook nog nooit naar de Krommedijk gegaan… wél in de hoop op ‘voetbalbeleving’, op strijd en op een incidenteel succesje, zoals een periodetitel, een bekeroverwinning tegen een hoger geklasseerde ploeg of – het hoogst haalbare – een promotie. Daarbij komt dat een avondje ‘aan de dijk’ ook gewoon heel gezellig kan zijn. Ik vind dat de gemeenteraad nog eens serieus moet kijken naar die financiële garantstelling voor de ‘vernieuwbouw’ van het momenteel zo krakkemikkige stadion. Natuurlijk kun je stellen dat het overeind houden van professioneel voetbal geen publieke taak is, maar door dat louter ‘droogjes’ vast te stellen ga je voorbij aan de sociaal maatschappelijke en zelfs economische betekenis die een voetbalclub voor een stad kan hebben. Daarbij komt dat een gemeentebestuur óók de taak heeft om voor zijn burgers te zorgen op gebieden als sociale activering en burgerparticipatie. Een voetbalstadion waarin ook die aspecten aandacht krijgen kan hierin een belangrijke rol spelen. Laten we daar niet te gemakkelijk aan voorbij gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s