Recepties


receptieDe eerste weken van januari staan altijd bol van de Nieuwjaarsborrels. Oh, wacht even, zo noemen we ze natuurlijk niet meer, want in ons correcte Madurodam aan Zee kom je vandaag de dag niet meer weg met een ‘beladen’ woord als borrel.…  da’s zó vorig decennium. Nee, we zeggen weer keurig receptie of eh… bijeenkomst en we pakken daar hooguit een nulpuntnulletje van het dienblad, want het is tot overmaat van ramp óók nog eens ‘Dry Januari’ dus wie tegenwoordig nog pimpelt op een gemeentefeestje staat het komend jaar eigenlijk al met 2-0 achter. Trouwens ook de bitterbal verliest aan terrein of gaat op z’n minst  vergezeld van de een of andere ondefinieerbare vegasnack. Dan moet je dus nóg eens kleur bekennen en je wás al heimelijk ‘afgerekend’ op de jaargang van je pak en de prijsklasse van je schoenen. Die moeten trouwens bruin zijn, het liefst onder een iets te nauwsluitend donkerblauw colbert (één knoopje) en een broek ruim boven N.A.P. Met dát uniform hoor je er, vooral in ambtelijke kringen, helemaal bij.
Ik heb in mijn leven al meer dan honderd van die recepties bijgewoond en er wás ooit een tijd dat ik nog geen flauw benul had van ‘het grote spel’ dat op dit soort bijeenkomsten altijd zo driftig gespeeld wordt. Waar ik het over heb? Tja, eh… iets met aapjes en rotsen. Zo zie je, vooral op bestuurlijke recepties, altijd van die types die zich strategisch opstellen in de buurt van de burgemeester en bij het eerste oogcontact wordt zo’n man of vrouw dan nét iets te luidruchtig getutoyeerd. Vaak zie ik zo’n ambtsdrager dan (vooral als ‘ie nog relatief nieuw is) richting de voorlichter schuifelen en vragen. ,,Wie is die blaaskaak in dat blauwe pak eigenlijk? Moet ik die kennen?’’
,,Je hebt hem wel eens een handje gegeven… hij heet Van Puffelen, hij is projectontwikkelaar en z’n voornaam is Henk. Zeg maar… ha die Henk, nog mooie bouwplannen voor het nieuwe jaar? Als ‘ie dan gaat uitweiden kom ik je straks wel redden.’’
Ik sla dit jaar maar eens over… ik moet m’n Kerstkado nog leegdrinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s