‘Bijsturen’


shortageNee, ik ben zeker geen deskundige op het gebied van huizen en huizenprijzen en van hypotheken heb ik nauwelijks verstand. Dát ik vandaag de dag überhaupt in een koophuis woon heeft meer te maken met de vastberadenheid die mijn vrouw 25 jaar geleden toonde dan met mijn eigen inzicht in dat voor mij nog altijd ondoorgrondelijke wereldje van hypothecaire constructies waarmee destijds precies dát geldbedrag tevoorschijn werd ‘getoverd’ dat opgehoest moest worden voor een huis dat, ik citeer nu de makelaar, ‘helemaal niet buiten uw bereik ligt’ omdat het  ‘als het ware naar u toe’ komt. Ik ging er maar in mee, zoals ik ook bij de tandarts altijd maar gewoon ga liggen. En ach… de huizenmarkt was nog niet, ‘gespannen’ en de kredietcrisis had nog niet toegeslagen., dus je had nog keuze én bedenktijd,. De bank rolde nog nét niet letterlijk de rode loper uit toen wij, starters op de woningmarkt, medio jaren negentig, even een paar tonnetjes kwamen ‘ophalen.’ Strikje er om? Nou ja, dat laatste zei de kredietverstrekker er dan niet letterlijk bij, maar het kwam er wél op neer. ,,Bedragje d’r bovenop misschien voor een dakkapelletje? Voor uw maandbedrag maakt het nauwelijks uit hoor…’’
En nu, een kleine kwart eeuw later, zit de woningmarkt volledig op slot. Alleen mensen met een riant salaris kunnen zich een huis veroorloven van (gemiddeld bijna) vier ton en in die prijsklasse bevindt zich momenteel het gros van het aanbod. Ook de markt van de betaalbare huurwoningen zit muurvast. ‘Gewone’ Dordtenaren (onderwijzers, verpleegkundigen, politieagenten) met gezinsuitbreiding op komst moeten noodgedwongen blijven zitten waar ze zitten, kinderen slapen weer ouderwets in stapelbedden, jonge stellen met toekomstplannen wonen noodgedwongen bij hun ouders, een toenemend aantal huurders kan de huur niet meer opbrengen en het aantal daklozen groeit, ja ook in deze stad, gestaag. Nee, ik heb geen verstand van huizenprijzen en hypotheken, maar wat ik met mijn boerenverstand, gewoon om me heen, zie is dat er hier iets totáál niet klopt. Er moet héél snel ‘bijgestuurd’ worden, maar tot op heden ontwaar ik op dit vlak nauwelijks bestuurlijke daadkracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s