Museumcijfers


museumpubliekAch ja, getalletjes… het is maar hoe je er naar kijkt. Terwijl ik zo’n beetje overal lees dat 2019 een succesvol jaar was voor de Dordtse musea, legt deze krant juist de nadruk op het feit dat het bezoekersaantal ten opzichte van het jaar daarvoor met ongeveer 10 procent is gedaald. Het klopt allebei. Dát de Dordtse musea in het afgelopen jaar wat minder bezoekers trokken had namelijk vooral te maken met het feit dat er in 2019 – in tegenstelling tot voorgaande jaren – nu eens géén op de grote massa gerichte tentoonstellingen georganiseerd waren. Volgens mij verschaft nou juist dát gegeven een echt realistisch beeld van hoe de musea in deze stad er voor staan… namelijk héél behoorlijk. Als je als Dordrechts museum uitgerekend in zo’n ‘tussenjaar’ (dit jaar komt er met de grote Cuyp-tentoonstelling wél weer een kassakraker aan) tóch nog 90.000 bezoekers binnen weet te hengelen, dan sta je gewoon sterk in je schoenen. Ik kan me de tijd nog heugen dat ditzelfde museum jaarlijks zo’n beetje de helft (en soms nét iets meer) van dat bezoekersaantal wist te trekken. Ook Huis van Gijn doet het met 27.000 museumgasten vandaag de dag zóveel beter dan, pak hem beet, tien á vijftien jaar geleden. Over een langere termijn gemeten zitten de Dordtse musea dus al zo’n beetje vanaf de eeuwwisseling in de lift. Alles bij elkaar opgeteld trokken de drie Dordtse musea (die onder één en dezelfde directie vallen) in 2019 zo’n 136.000 bezoekers. Toegegeven, afgezet tegen het topjaar 2014 toen de tentoonstelling ‘Willem II Kunstkoning’ maar liefst 185.500 mensen naar deze stad lokte, lijkt dat misschien een stap terug, maar gemiddeld genomen is er wel degelijk sprake van een al jaren achtereen gestaag stijgende bezoekerscurve.
Een beetje een zorgenkindje is volgens mij het Hof van Nederland (19.000 bezoekers) en ik heb zo het vermoeden dat er achter de schermen momenteel stevig wordt nagedacht over de vraag hoe dit, nog relatief nieuwe museum, een ‘publieksimpuls’ kan krijgen.
Van het Onderwijsmuseum en het Patriciërshuis (beiden hebben een ander management) heb ik vooralsnog geen jaarcijfers gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s