‘Zegje’ doen


arguingAl vele jaren volg ik de Dordtse gemeentepolitiek op de voet. Tegenwoordig hoef je niet eens meer af te reizen naar Stadskantoor of Stadhuis om een raads- of commissievergadering bij te wonen, want via de zogeheten live stream is het hele circus (meestal) prima te horen en te zien. En dat doe ik dus ook, gezeten in mijn werkkamer achter de pc. En nu het punt dat ik wil maken… ik schrijf tegenwoordig zelden nog iets op. Waarom niet? Omdat ik in negen van de tien gevallen, zonder glazen bol, kan voorspellen wat de ‘geachte afgevaardigde’ gaat zeggen. Dat was ooit wel anders. Ik kan me namelijk de tijd nog heugen dat zich in de raadszaal geregeld heuse, soms zelfs verhitte, debatten afspeelden. Soms werd ik zelfs verrast door sterke ‘debaters’ die de kunst verstonden om verbale knuppeltjes in hoenderhokjes te gooien, wat meestal dan weer tot boeiende twistgesprekken en soms zelfs tot nieuwe inzichten leidde. Maar wat is het geval: er wordt tegenwoordig nauwelijks nog écht gedebatteerd… raadsvergaderingen zijn vandaag de dag niet veel meer dan een verbale afwikkeling van formaliteiten: de raadsleden doen (té vaak vanaf papier) plichtmatig hun ‘zegje’, in het gunstigste geval wordt daar dan semi-inhoudelijk op gereageerd door een raadslid van een andere partij die dan meestal gewoon het eigen fractiestandpunt verkondigt of erger nog… herhaalt, de voorzitter (meestal de burgemeester) fungeert, geholpen door een tijdklok, als chef praatverkeer, de wethouder beantwoordt vragen door louter zijn al eerder opgeworpen argumenten te resumeren, de notulist notuleert, de hamer valt en de dames en heren gaan weer huiswaarts. Een raadsvergadering in Dordt is vandaag de dag als een voetbalwedstrijd die ook schriftelijk afgedaan had kunnen worden. Ik vraag me af: waar zijn de passie, de inhoud en vooral de bereidheid om naar elkaar te luisteren gebleven? Tuurlijk… dat politiek soms óók een beetje ‘bühnespel’ is begrijp ik best, maar zorg er dan in ieder geval voor dat het toneelstukje niet ál te slaapverwekkend is. Wat deze raad nodig heeft is peper… veel peper. Waar deze dient te worden aangebracht mag u zelf invullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s