Jengelmaand


apieLekkere maand eigenlijk, januari. Althans, dat vind ik tegenwoordig, terwijl ik die maand vroeger eigenlijk toch altijd wilde overslaan of liever nog, doorbracht op een of ander zonovergoten eiland. Tegenwoordig ben ik vooral blij dat in januari het gezeur voorlopig weer even over is… ik bedoel, dat decembergezanik, over de kleur van Zwarte Piet, over vuurwerk, over vreugdevuren, over vlieg- en eetschaamte, over alcohol en de schadelijke gevolgen daarvan als je té vaak en té diep in het glaasje kijkt. En ja, ik weet het… met dat gezeur, althans met mijn visie daarop, verdien ik als columnist mijn boterham, maar die alsmaar zuurder wordende decemberdiscussies zijn de afgelopen jaar een perpetuum mobile geworden van versleten clichés en ‘gejij-bak’ over en weer. Van het uitwisselen van argumenten, van écht luisteren, van het willen ‘aanvoelen’ van elkaar is al lang geen sprake meer… nee, hakken worden demonstratief in het zand gezet en niemand beweegt nog een millimeter.
Waar ik ook klaar mee ben is met een aantal woorden en begrippen die het afgelopen jaar (vooral in december dus) iets te veelvuldig de revue passeerden. Wat ik bijvoorbeeld niet meer kan horen is het woord traditie, dat tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt door mensen die het niet kunnen verdragen dat de wereld nu eenmaal verandert en dat dus ook ‘tradities’ aan verandering onderhevig zijn. Het feit dat ‘we iets al jaren zo doen’ (Pieten zwart, vuurwerk hard) mag nooit een argument zijn om er angstvallig aan vast te houden. Verandering moet je omarmen; dat houdt je jong en flexibel. Een ander begrip dat wat mij betreft vandaag nog afgeschaft mag worden is dat door mij hierboven al genoemde woordje schaamte, dat tegenwoordig veelvuldig wordt gekoppeld aan zaken als vliegen, winkelen en vlees eten. Ik bedoel… natuurlijk is het goed om je bewust te zijn van de keerzijde van de dingen die je doet en eet, maar ‘schaam je’ is een verwijt waarmee je alleen maar tweespalt zaait. Ik deug en jij niet, zeg maar. Ik zoek een mooier, beter… meer verbindend woord. Wie heeft er een suggestie?

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s