Blue Monday


blue mondayNu wil ik niemand iets aanpraten hoor, maar eh… maandag is het Blue Monday. Weet u wat dat is? Ik wist het zelf eigenlijk ook niet écht, dus ik moest het even opzoeken. Blue Monday (deprimaandag, zeg maar) hebben we te danken aan de Britse psycholoog Cliff Arnall. Die bedacht, in 2005 een, naar eigen zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich wat neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens dan inmiddels alweer mislukt en de vakanties nog ver weg zijn. Daarbij komt dat de dagen nog kort en donker zijn en dat de maandag (voor de meeste mensen) de eerste werkdag van de week is. Nu heb ik zelf ook wel eens een moeilijke maandagmorgen hoor. U kent dat toch wel… dat u half gaar wakker wordt met zo’n gevoel van ‘mag ik vandaag even over slaan?’ Ach, bij mij valt het allemaal reuze mee… als ik eenmaal aan mijn werkdag begonnen ben is mijn maandagochtendchagrijn meestal nog vóór de middag voorbij. Trouwens, het is nog maar de vraag of het bestaan van een die Blue Monday nou écht wetenschappelijk kan worden aangetoond. Wél is uit onderzoek gebleken dat er vandaag de dag veel jongeren zijn die ’s ochtends (en niet eens per definitie op maandag) wakker worden met een gevoel van diepe eenzaamheid. Speciaal voor die mensen heeft de Dordtse Jasmijn de Koning, samen met de jeugdcommissie van de Rotary, onder de naam Blue Sunday een ontmoetingsmiddag georganiseerd in café Brandstof (Energiehuis). Doel van de middag is dat jongeren hier ten minste één contact aan overhouden met wie ze later nog eens iets leuks kunnen gaan doen of met wie ze misschien eens kunnen kletsen als ze zich eenzaam voelen. Deze Blue Sunday, ter bestrijding van die ‘figuurlijke’ Blue Monday, is morgen, vanaf half vier, gratis toegankelijk voor iedereen die (ruim genomen) tussen de 20 en de 30 jaar oud is. Ik zeg doen. Baat het niet dan eh…

PS. De Blue Sunday in Brandstof (Energiehuis) heeft inmiddels plaats gevonden en was een groot succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s