Patatlunch


Niet graagSoms lees je wel eens een stukje in je krant waardoor je in je hart geraakt wordt. Dat had ik gisteren toen ik het artikel las over Rotterdammer Johan Muurlink, die in de Maasstad bekend staat als de Boterhammenman. Met zijn stichting ‘Niet Graag Een Lege Maag’ zet Muurlink zich, samen met een groep vrijwilligers, in voor kinderen die dagelijks zonder lunch naar school gaan. Wat de stichting doet is eigenlijk héél simpel: iedere ochtend een heleboel boterhammetjes smeren voor kinderen die van huis uit géén lunchbox meekrijgen. En dat initiatief raakte me dus, omdat ik het zelf mee heb gemaakt. In de klas van mijn (inmiddels volwassen) zoon zat namelijk ook een jochie dat ‘s ochtends altijd naar school kwam zonder lunchpakket. Wél kreeg hij altijd een paar eurootjes mee zodat hij tussen de middag snel even naar de snackbar aan het Steegoversloot kon rennen om daar een patatje te scoren. Dat bleek, zo ontdekte ik later, niet alleen zijn lunch maar meestal ook meteen zijn avondmaaltijd te zijn. Nu maakten wij in die tijd zelf óók zelden lunchpakketjes voor onze kinderen, maar dát was omdat we zo’n beetje naast de school woonden, zodat mijn zoon en dochter de mazzel hadden dat ze tussen de middag thuis konden lunchen. En natuurlijk nodigden wij het ventje aanvankelijk nog wel eens uit om bij ons aan te schuiven, maar dat sloeg hij altijd beleefd af… nee, niet omdat hij ons niet aardig vond, maar een boterham met kaas en een glas melk, zo werd mij al snel duidelijk, zijn natuurlijk stukken minder aantrekkelijk dan een pataje oorlog en een frikandel.
Dat wat ik destijds meemaakte schijnt in Dordrecht en Zwijndrecht, waar gemiddeld méér kinderen in armoede opgroeien dan in de rest van Nederland, behoorlijk vaak voor te komen. Om die reden wil Johan de Boterhammenman zijn activiteiten maar ál te graag naar deze regio uitbreiden en is hij op zoek naar sponsors en vrijwilligers in Dordt en Zwijndrecht. En dus zeg ik: steun de stichting ‘Niet Graag Een Lege Maag.’ Die is te vinden op: www.ngelm.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s