Studentenstad


Wereldwaag-274x300Gaan we het straks écht beleven? Krijgt Dordt dan eindelijk een heuse universiteit? Het begin is er in ieder geval, want het particuliere opleidingsinstituut Netherlands Business Academy (NLBA) neemt binnenkort haar intrek in het al té lang leegstaande monumentenpand Wereldwaag aan de Wijnstraat. En dus mag Dordt zich vanaf augustus daadwerkelijk ‘studentenstad’ noemen. Een pluim is hier op z’n plek aan de gemeentelijke werkgroep die al jaren achtereen druk aan het lobbyen is om opleidingsinstituten op academisch niveau naar dit eiland te halen. Mooi ook trouwens dat gemeente subsidie gaat steken in het opknappen en onderhouden van de Wereldwaag zodat Dordrecht straks de ‘thuishaven’ is van twee, nog relatief nieuwe en – zover ik kan beoordelen – behoorlijk populaire masteropleidingen. Dat zijn Mediation’ (conflictbemiddeling op het hoogste niveau, zeg maar) en ‘Cultuur, Erfgoed en Burgerschap’ (gericht op toekomstige leidinggevenden in de culturele- en erfgoedsector sector). Die laatste opleiding vind ik trouwens hélemaal bij Dordrecht, immers cultuurstad bij uitstek, passen. In de toekomst wil de NLBA het aanbod hier verder gaan uitbreiden en volgens mij is dat een zegen voor deze stad. Waarom ik dat vind? Omdat studenten simpelweg voor meer levendigheid zorgen en levendigheid is nou juist precies waar het ’s avonds té vaak ‘uitgestorven’ Dordt wel een paar eetlepels van kan gebruiken. En ja, ik weet het… het zijn clichés, maar studenten houden nu eenmaal van uitgaan, ze eten vaak (zij het relatief goedkoop) buiten de deur en ze zijn óók nog eens dol op evenementen, die ze ook graag mee helpen organiseren. En nee, die wetenschap haal ik niet uit mijn grote duim, want de praktijk heeft (zie Middelburg, zie Venlo) aangetoond dat het binnenhalen van een academische opleiding een stad niet alleen leuker maakt, maar ook nog eens een tegenwicht biedt aan de toenemende vergrijzing. Wie wel eens een avondje in studentenstad Breda gaat stappen zal beamen hoe groot het contrast met Dordrecht is op een, laten we zeggen, gemiddelde vrijdagavond. De komst van studenten naar dit eland brengt overigens wél een nieuwe ‘kwestie’ aan het licht, want eh… waar gaan we ze straks ze huisvesten?

Advertentie

Eén reactie

  1. Ik weet dat je het niet zo bedoelt, maar wat is er mis met vergrijzing ? Iedereen wordt op een gegeven moment grijs, dat is een fact of life. Waarom dan een tegenwicht daar tegen ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s