Woontoren


woontorenIn eerdere columns heb ik al dikwijls aangegeven te vinden dat dit gemeentebestuur zich de laatste jaren té veel heeft vastgebeten in het credo ‘er moeten meer rijke stinkerds naar deze stad komen’, daarbij vergetend dat er momenteel zóveel Dordtenaren met een, laten we zeggen, bescheiden beurs, snakken naar een betaalbare woning. Wat mij betreft, maar ook dát schreef ik al eerder, hoeft het een het ander niet uit te sluiten en dus stelde ik al eens voor dat tegenover elke dure woning die hier wordt gebouwd ook een woning wordt gerealiseerd die voor mensen met een modaal inkomen wél ‘haalbaar’ is. Zo snijdt het mes aan twee kanten: je ‘lonkt’ méér mensen met een wat groter besteedbaar inkomen deze kant op (want dat is goed voor het voorzieningenniveau op dit eiland) en je zet je eigen inwoners niet in de kou. Dat laatste is momenteel wel degelijk het geval in deze stad: het aanbod aan betaalbare koop- en huurwoningen is hier vandaag de dag dermate schaars dat starters niet écht kunnen starten, dat ‘uitbreiders’ (kindje op komst) niet kunnen uitbreiden (lees: ‘dóórverhuizen’) en dat senioren (die kleiner willen wonen en een gezinswoning ‘achterlaten’) óók nagenoeg geen kant op kunnen. De huizenmarkt zit momenteel –  en niet alleen in Dordt trouwens – muurvast.
De Dordtenaren die hierdoor het meest getroffen worden zijn de zogeheten middeninkomens. Zij verdienen nét iets te veel om aanspraak te kunnen maken op een sociale huurwoning, maar ook nét weer te weinig om een huis te kunnen kopen. En laten we niet vergeten dat juist die mensen (politieman, onderwijzer, verpleegkundige, loodgieter) van onschatbare waarde zijn voor een leefbare stad. En dus zeg ik: laat die 50 meter hoge woontoren die er hoogstwaarschijnlijk snel gaat komen op de hoek van de Laan der Verenigde Naties en de Karel Doormanweg een, voor ‘gewone’ mensen, betaalbare woontoren worden. Hier ligt een schone taak voor de gemeente… een sturende taak, zo u wilt. Ik zeg: geef hier nu even géén carte blanche aan een projectontwikkelaar met een ‘stoute’ droom, maar aan een (sociale) woningcorporatie met creatieve ideeën.

FOTO: Dit voormalige schoolgebouw in Wielwijk zal wellicht plaats gaan maken voor een woontoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s