‘Pink’ Monday


pinkHet is alweer zeventien jaar geleden dat ik de files voorgoed uit mijn leven bande. Na twaalf op jaar en neer te hebben gereden tussen Dordt en Hilversum besloot ik in 2003 om weer in mijn eigen stad te gaan werken en dat doe ik vandaag de dag nog altijd. Van die beslissing heb ik nooit spijt gehad en een heuse ‘Blue Monday in blik’ heb ik sindsdien eigenlijk nooit meer gehad, al staan de ‘blauwe’ ochtenden die ik tandenknarsend in mijn auto heb doorgebracht me nog goed bij. Zo herinner ik me een regenachtige maandagochtend in het eerste jaar van deze eeuw, die zich al zo’n beetje vanaf de rondweg louter stapvoets rijdend afspeelde. Soms kon je ergens een héle kilometer doorrijden, maar op het grootste deel van het traject (A15/A27) was het vooral optrekken, afremmen en vooral héél veel stilstaan geblazen. Ik was die ochtend, vanwege een vroege (en voor mij belangrijke) afspraak zelfs een half uur eerder vertrokken dan gebruikelijk, maar die ‘speling’ zag ik, met mijn tanden in het stuur, als sneeuw voor de zon verdwijnen. Al ter hoogte van Noordeloos wist ik dat ik mijn afspraak nooit meer zou halen en een mobiele telefoon had ik al wél, maar m’n beltegoed bleek op, dus ik kon niemand bereiken. Ik zat me daardoor in mijn stilstaande autootje dusdanig te verbijten dat ik op enig moment zelfs serieus overwoog om dan maar gewoon maar uit te stappen en een naast gelegen weiland in te rennen. ,,Dag mensen… iemand nog behoefte aan een ouwe Chevrolet Corsica? Ik hoef hem niet meer.’’
Die gevreesde verkeers-Blue Monday op dit eiland was niet eens zo blauw, maar vooral roze, oranje en geel, want Dordt ‘beleefde’ gisteren misschien wel de mooiste zonsopgang uit haar geschiedenis. Misschien bood dát schouwspel nog enige troost aan al die automobilisten die, als gevolg van de afsluiting van de Wantijbrug, zo mondjesmaat vooruit kwamen. En ja, ik weet het, u hebt er niks aan, maar geloof me, ik voel oprecht met u mee. Nog maar tien weken… dan staat u weer in uw reguliere file.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s