Stadspolders


seq1De stad is jarig… nou ja, heeft 800 jaar stadsrechten (eigenlijk zelfs al iets langer) en da’s reden voor feest of, mocht u niet zo’n feestvarken zijn, voor op z’n minst een momentje van contemplatie. Maar er zijn anno 2020 meerdere feestjes te vieren; neem nou Stadspolders… die wijk bestaat eind dit jaar alweer vier decennia en ik vind deze jarige een eh… héle vitale en aantrekkelijke veertiger. Ik was nét scholier af toen, om precies te zijn op 17 december 1980, de eerste paal voor deze wijk de grond in ging en ik kan me nog herinneren dat ik destijds dacht: wie wil er nou in hemelsnaam in Stadspolders wonen? Dat wordt vast zo’n onooglijk buitenwijkje waar je langzaam vergaat aan verveling. Vandaag de dag zie ik dat toch echt héél anders… sterker nog, ik ben inmiddels een beetje verliefd op Stadspolders geworden en dat heeft vooral te maken met mijn Blafmans, die mij nu alweer héél wat jaartjes achtereen de Wantijdijk over sleept richting de ‘Costa Loswal’ waar viervoeters zo lekker kunnen zwemmen. Parkeren doe ik dan altijd bij het prettige winkelcentrum de Bieshof, waar de slijter heuse Terschellingse Juttersbitter verkoopt en waar ik bij de dierenwinkel voor Blafmans hondenvoer (op basis van rendiervlees) insla. Maar ook los van dat winkelcentrum en die heerlijke Wantijdijk, die mij in de zomermaanden vaak een heus vakantiegevoel verschaft, vind ik Stadspolders in meerdere opzichten een voorbeeld van een geslaagde woonwijk. Wat mij er vooral aan bevalt is de enorme variëteit aan woningen, het vele groen, de geraffineerd aangelegde fietspaden die er kris-kras doorheen lopen en de ontspannen sfeer die de wijk ‘ademt.’ Ook ben ik trouwens dol op die prachtige Sequoia-toren, die er van alle kanten weer héél anders uitziet en waar ik, met dank aan de bewoonster van de bovenste verdieping, ooit een zeer genoeglijke middag beleefde. Eén ding vraag ik me nog altijd af: in hoeverre voelen forenzende inwoners van Stadspolders zich eigenlijk Dordtenaar? En zouden er Stadspolderbewoners zijn die eigenlijk nooit in de binnenstad komen? Ik ben benieuwd naar uw reacties.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s