Dweilen


borrachoAls je, zoals ik, al lang in de binnenstad woont, dan leer je de meeste politiemensen in je buurtje wel kennen. Ik zie ze vaak bezig op of rond het Vrieseplein en ik bewonder hun vastberadenheid, geduld en incasseringsvermogen. Want ga er maar aan staan… je betrapt weer eens iemand die openlijk staat te zuipen en je weet dat het totáál geen nut heeft om een prent uit te schrijven, al is het alleen al omdat de aangesprokene niet over een vast adres beschikt en ook geen cent te makken heeft. En wat doe je dan? Je pakt het blikje of flesje af, keert het om en zegt tegen de overtreder in kwestie: ‘En nu héél snel wegwezen, dan lullen we nergens meer over.’ En dan nóg moet je vaak tóch weer een kwartier gaan staan soebatten omdat de aangesprokene nou toevallig nét vandaag zin heeft om eens een potje verontwaardigd te gaan zeuren over dit pragmatisch ingevulde stukje ‘afwikkeling.’ Of eh… er staan weer eens twee dronken droppies luidkeels ruzie te maken over niks, iemand heeft bier uit een supermarkt gejat, iemand houdt zich niet aan een opgelegd gebiedsverbod, iemand staat op klaarlichte dag tegen een huis te pissen of bedelt iets te agressief  om ‘een eurootje voor de treinreis naar z’n zieke zus in Rotjeknor.’ En weet je wat je dan als optredend politieagent vaak (ja, óók van omstanders) om de oortjes geslingerd krijgt? ,,Heb je niks beters te doen. Ga eens échte boeven vangen.’’
Eerder deze week las ik in mijn krant dat de wachttijd voor mensen die psychiatrische hulp nodig hebben in deze regio nóg hoger is dan de 21 weken die daar in de rest van het land voor staat. En zo komen twee verhalen elkaar tegen in mijn hoofd. Ik zie de laatste tijd namelijk vooral politiemensen die een groot deel van de dag, als gevolg van falend beleid, bezig zijn met ‘dweilen’ terwijl er ergens in Den Haag een kraan wagenwijd open staat. Die 21 wachtweken liggen op hún bordje, terwijl ze wel degelijk iets beters te doen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s