‘Get a Life’


get a lifeEen sleutel om de deur van binnenuit op slot te doen en een vaste (overigens beveiligde) telefoon in de cel. Deze in de De Dordtse Poorten uitgevoerde test is dermate succesvol verlopen dat de minister de tijd nu rijp acht om dit systeem nu ook in andere gevangenissen in te voeren. Tot zover het krantenbericht waarop, via Facebook, niet bepaald fijnzinnig (soms zelfs oliedom) gereageerd werd. Ik zal u die reacties besparen en ik ben blij dat er gelukkig ook tegengas gegeven werd door mensen die het artikel wél helemaal uitgelezen hadden. Die sleutel dames en heren is namelijk niet bedoeld om de gevangenen de kans te bieden het pand op eigen kracht te verlaten, maar om ze in de gelegenheid te stellen hun deur van binnenuit af te sluiten. En nee, ze kunnen ‘m’s nachts niet openen om naar de Mac om de hoek te gaan… het is om te voorkomen dat gedetineerden elkaars (schaarse) bezittingen jatten. Regelmatig worden cellen namelijk nog wel eens leeggeroofd door mede-gevangenen en daar kun je dan misschien wel op reageren met een welgemeend (en soms ook begrijpelijk) ‘lekker puh’, maar feit is wél dat deze maatregel het personeel een hoop kostbare tijd scheelt en veel onrust voorkomt. En die telefoon (die overigens afgeluisterd wordt en waarop je maar een paar voorgeselecteerde nummers kunt intoetsen) is bedoeld om gedetineerden de kans te bieden hun kinderen, hun advocaat, hun reclasseringswerker of hun toekomstige werkgever te bellen. Er komt er immers een moment dat ‘afgestraften’ weer de samenleving in moeten. En dan nog iets: die sleutel en die telefoon zijn er niet voor doorgewinterde criminelen… niet voor moordenaars, verkrachters, drugsbaronnen en terroristen dus. Het systeem richt zich op mensen die véél meer op u en mij lijken dan u wellicht vermoedt… gewone mensen namelijk die op enig moment in hun leven een foute beslissing namen. Voor die mensen is de bak zéker geen hotel, maar gewoon een regelrechte nachtmerrie. Hou nou toch eens op met dat eeuwige negativisme op Facebook en eh ‘get al life’… begin eens met een cursus begrijpend lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s