Baggerpolitiek


sliedrechtse politiekAls de kinderen ruzie hebben, dan moet je als opvoeder wel eens ingrijpen, maar soms is het beter om dat juist niet te doen; laat de kinderen het zélf maar even uitzoeken, luidt dan het credo. Dat laatste leerde ik van mijn moeder zaliger, die wel eens tergend lang kon zwijgen als mijn broertjes en ik (toen we nog Wimmie, Keesje en Kareltje heetten) over wát dan ook, een eh… verschil van mening hadden. ,,Ik luisterde wel mee hoor, maar ik gaf jullie altijd éérst de kans om er samen uit te komen.’’
Een burgemeester is uiteindelijk ook een beetje de pappie of mammie in een gemeentebestuur en wordt geacht ‘boven de partijen’ te staan. En zo kom ik uit bij die bestuurlijke kindercrèche die Sliedrecht heet. Daar wordt een prima functionerende wethouder (Hanny Visser) opzij geschoven door haar mede-collegeleden, louter en alleen omdat zij een partij vertegenwoordigt (Pro Sliedrecht) die soms wat eh… ‘lastig in de omgang’ is. Zonder nou een persoonlijke voorkeur voor Pro Sliedrecht uit te spreken, moet ik de soms wat ontactisch manoeuvrerende vertegenwoordigers van die partij namelijk nageven dat ze, op het gebied van besturen, al een tijdje een verfrissende wind laten waaien in een gemeente waar politiek, ja zelfs anno 2020, nog té vaak bedreven wordt in schimmige achterkamertjes, alwaar de dominee hoogstpersoonlijk zijn gitzwarte koffie schenkt en de koopman koekjes van eigen deeg opdient. Van de in Sliedrecht traditioneel almachtige SGP/ChristenUnie en het CDA kon je deze move (lastposten ‘wegbaggeren’) wel een beetje verwachten, maar bij de rol van de PvdA in deze kwestie zet ik mijn vraagtekens. Ik vermoed dat ‘het kleinste broertje’ (meer Benjamin dan Judas, zeg maar) zich, uit angst voor een draai om de oren, even wijselijk op de vlakte houdt.
En wat doet burgervader Bram van Hemmen? Tja… die was achter de schermen al lekker aan het flirten met zijn nieuwe geliefde, de Hoekse Waard. Hij denkt: laat de kinderen het maar uitvechten en hij heeft nog gelijk ook. Hij mag straks pappie gaan spelen in een samengesteld gezin… óók niet makkelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s