Brandgevaar


brand2Het maakt me op zich eigenlijk niet zo héél veel uit wie de vragen stelt, maar ik vind het wel van wezenlijk belang dát er nu vragen aan het college van b&w zijn gesteld. Nog belangrijker vind ik het dat de antwoorden ons straks een beetje gerust stellen.
Waar ik het over heb? Over die brand die, enkele weken geleden, een verwaarloosd pand aan de Dubbeldamseweg Noord in de as legde. Héél toevallig bevond ik me (wandeling met Blafmans) zo’n beetje nét ‘om de hoek’ op het moment dat zich gitzwarte wolken aan het zwerk aftekenden en zo kon het dat ik daar, met een groepje omwonenden, al reikhalzend stond uit te kijken naar de brandweer, die overigens (nee, nog zonder ladderwagen) razendsnel ter plekke was. Wat mij die middag vooral opviel is dat de buurtbewoners die ik sprak wel geschrokken, maar eigenlijk niet eens zo héél verbaasd waren dat het pand in lichterlaaie stond. ,,Ik was er eigenlijk altijd al een beetje bang voor’’, zo vertelde mij een overbuurman. ,,Die woning stond al zó lang leeg dat je dan eigenlijk alles wel kunt verwachten… een kortsluiting, moedwillige brandstichting of een slordigheidje van iemand die er illegaal in zit. Als een pand zó lang staat te verloederen dan hou je eerlijk gezegd óveral rekening mee.’’
En dus ben ik blij met de vragen die het PvdA-commissielid Jacqueline van den Bergh nu bij het college heeft neergelegd. Zo wil zij (even kort door de bocht ‘vertaald’) onder meer weten welke afspraken er al ‘liepen’ tussen de gemeente en de eigenaar van het pand en of de gemeente hier nou ook daadwerkelijk ‘bovenop’ zat. De eigenaar zou al een tijdje bezig zijn met renoveren, maar het was bij de buurt inmiddels wel duidelijk dat daar niet bijster veel van terecht kwam. Van den Bergh stelde nog meer vragen, maar de belangrijkste vind ik persoonlijk de vraag of er uit deze situatie lering te trekken is met het oog op andere verwaarloosde panden in Schil en Binnenstad. Tijd voor een snelle inventarisatie dunkt me. Of eh… bestond die al?

FOTO: AD/Ilse van Driel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s