Teerlink-poker


Teerlink2Projectontwikkelaar Van Pelt heeft het alweer een jaar of vijf in handen. Voor een prikkie gekocht trouwens… tonnetje of twee in euro’s, maar in potentie natuurlijk véél meer waard, vanwege de unieke ligging.
Ik heb het over dat gezichtsbepalende Teerlink-pandje op de kop van de Kalkhaven, dat zo zienderogen achteruit gaat. Waarom? Omdat de projectontwikkelaar al sinds 2015 een vilein potje poker met de gemeente speelt. De inzet van dat potje is hoog, namelijk de gemeentelijke monumentenstatus, of beter gezegd, de verwijdering van dat zo lastige ‘stempel.’ De projectontwikkelaar zit daarmee nogal in de maag omdat dit een hoop beperkingen met zich meebrengt. Aan een gemeentelijk monument mag je immers maar met mate ‘sleutelen’, waardoor je van dit bescheiden pandje hooguit een luxe woning of een restaurantje kunt maken en dáár gaat de ‘moneytrain’ van Rupsje Nooitgenoeg en zoon natuurlijk niet van rijden. Een niet-monumentenpand kun je volledig naar je hand zetten… tegen de vlakte gooien zelfs, om er een veel lucratiever appartementencomplex neer te zetten. Om zich van die beperkende monumentenstatus te ontdoen spande de ontwikkelaar een rechtszaak aan tegen de gemeente en nu blijkt dat de uitspraak in zijn nadeel is uitgevallen: het Teerlink-pandje blijft een monument en Van Pelt krijgt niet de ‘vrije hand van bouwen’ die hij voor ogen had. Is dat gunstig voor het behoud van het monumentje? Ach… ik voorspel u dat Rupsje en zoon er voor zullen kiezen om in beroep te gaan en ook dát kost tijd… kostbare tijd waarin wéér niks gebeurt, behalve dan dat de staat van het pandje nóg verder zal verslechteren. Het plan van de Dordtse bakkerij Nobel’s brood om in de maand mei rondom dit inmiddels 200 jaar oude gemeentemonument een soort ‘protestontbijt’ te gaan organiseren juich ik dan ook van harte toe. Als de Van Pelts nou écht hart voor de stad hebben mogen ze daar vast een eitje meetikken. Mochten vader en zoon dan óók nog eens komen vertellen dat ze het Teerlink-pandje nu dan tóch maar liefdevol gaan opknappen, dan zorg ik hoogstpersoonlijk voor champagne bij dat ontbijt.

Eén reactie

  1. Aan de vlietweg staat al minstens 40 jaren een voormalig PTT gebouw waar niets mee gebeurt. Er is bij mijn weten ook nooit over gesproken in gemeenteraad of anderszins dus Teerlink is niet de enige cases…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s