Koopavond passé


koopavond6De momenteel oplaaiende gedachte om de koopavond te ‘verplaatsen’ van de donderdag- naar de vrijdagavond is niet nieuw. Sterker nog dat ‘proefbalonnetje’ hangt in Dordt al een jaartje of twintig ‘boven de markt.’ Zo nu en dan waait het weer eens op en zo kwam het dat ik me realiseerde dat ik (binnenstadsbewoner) al geruime tijd niet eens meer ‘bewust’ naar een Dordtse koopavond geweest ben… sterker nog, ik was dat hele fenomeen eigenlijk een beetje vergeten. Kennelijk ben ik niet de enige, want koopavonden in middelgrote provinciesteden (en dat is Dordt nu eenmaal) verliezen al decennia achtereen gestaag aan populariteit en hebben alleen rond feestdagen nog enige ‘glans.’ Hoe dat komt? Tja… veel inwoners én natuurlijk de winkeliers zelf zullen ongetwijfeld wijzen op zaken als pollers (daar zijn we bijna van af), parkeerkosten en een gebrek aan levendigheid in de binnenstad. Nu heeft dat laatste natuurlijk ook weer te maken met het feit dat veel winkeliers al jaren niet meer mee doen aan de koopavond en dat zorgt natuurlijk (los van de leegstandsgaten) voor een nóg desolatere donderdagavond. Al die factoren zullen ongetwijfeld een rol van betekenis spelen in de nog altijd afnemende populariteit van het fenomeen koopavond. En dan is er natuurlijk óók nog de concurrentie van het nooit slapende internet, waar de (vanaf uw sofa toegankelijke) ‘winkels’ nu eenmaal ‘twentyfour seven’ open zijn. Daarbij komt dat het nog niet eens zo héél lang geleden is dat politieagenten te paard de veiligheid van het winkelend publiek op Dordtse koopavonden moesten waarborgen en ook dat zal de aantrekkelijkheid ongetwijfeld een knauw hebben gegeven. Hoe dan ook, koopavonden zijn al lang niet meer van deze tijd en volgens mij maakt het dan ook weinig uit of ze nou op donderdag of vrijdag plaats vinden. Wél zouden winkeliers hun openingstijden, beter dan nu, kunnen afstemmen op ‘de vraag.’ Ik zeg: kijk eens naar die landen om ons heen, waar winkeliers later op de dag open gaan maar vervolgens ook open blijven tot pakweg een uurtje of zeven, acht. Dat ‘systeem’ werkt trouwens alleen als álle winkeliers mee doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s