Straatmuziek


street musiciansEr wordt in deze stad op zaterdag- of zondagmiddag nog nauwelijks op straat gemusiceerd en eerlijk gezegd mis ik dat best wel een beetje. Dat de binnenstad (met uitzondering van het draaiorgel) nagenoeg ‘muziekloos’ is hebben we te danken aan een nogal resoluut gemeentelijk besluit van alweer zeven jaar geleden. Er werd hier destijds namelijk behoorlijk wat gemopperd over straatmuzikanten en dat was eerlijk gezegd nog begrijpelijk ook, want de enige muzikanten die je hier, zeven jaar geleden dus, op straat nog aantrof waren muzikanten die er, ik zeg het maar een beetje bot, eigenlijk geen fluit of geen hout van konden. U herinnert zich vast nog wel die jaren dat de binnenstad min of meer ‘geteisterd’ werd door Roemeense bedelmeisjes die eigenlijk nauwelijks konden musiceren, maar die door paps als het ware met een accordeonnetje op allerlei strategische plekken in de binnenstad werden ‘geparkeerd.’ Zij speelden, meestal heel slecht en uren achtereen, één hetzelfde Slavische wijsje tot pa of grote broer (met eigen ogen gezien) aan het eind van de dag even ‘de buit’ kwamen innen. Dat was hinderlijk voor passanten in het bezit van oren en voor die meisjes natuurlijk domweg zielig. In de jaren dáárvoor waren we trouwens al gillend gek gemaakt door Zuidamerikaane panfluitorkestjes die, uitzonderingen daargelaten, eveneens een nogal bedenkelijk niveau hadden. Ook dit was, net als die Roemeense accordeonmeidjes, eigenlijk gewoon niets anders een eh… ‘money scam’ met muziek als excuus.
Al die ergernis hierover leidde er toe dat de gemeente besloot om dán maar álle straatmuziek te verbieden. Die maatregel ging, als ik er nu zo op terugkijk, eigenlijk ten koste van de talentvolle straatmuzikanten die Dordrecht wel degelijk rijk was en nog altijd is. Vandaag de dag is het, zelfs voor ‘buskers’ die wél iets kunnen, een héle opgave om hier een toeter- , tokkel- of strijkvergunning te bemachtigen. We zijn van het ene uiterste in het andere uiterste beland en dat vind ik jammer. Een binnenstad waar muziek klinkt (en dan bedoel ik niet die vervelende muzak die uit speakerboxjes komt) is namelijk gewoon een veel leukere binnenstad.

FOTO: Street Musicians In Paris is a painting by Mostafa Keyhani which was uploaded on December 31st, 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s