Momentum


vuurwerk9In een brief aan justitieminister Grapperhaus pleit de Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen er voor om illegaal vuurwerk voortaan onder de wapenwet te laten vallen. Ik vermoeden dat zijn brief, die mede ondertekend is door de meeste collega-burgemeesters in deze regio, door de minister zéker niet onderin een la gestopt gaat worden. Het is namelijk gewoon een prima idee, omdat het de politie dan eindelijk de middelen verschaft om écht serieus tegen overlastgevers op te treden. Door die wetswijziging kan de politie mensen die verdacht worden van het bezit van illegaal vuurwerk namelijk preventief fouilleren en vervolgens, op grond van ‘wapenbezit’, in voorlopige hechtenis nemen. Gevolg daarvan is op z’n minst al wat minder overlast aangezien deze gasten dan de jaarwisseling achter slot en grendel  doorbrengen. Oók worden de straffen op het bezit van illegaal vuurwerk (dán dus wapenbezit) als gevolg van die wetswijziging natuurlijk zwaarder en daar gaat ongetwijfeld een preventieve werking van uit. De praktijk is op dit moment nog héél anders, omdat de politie nu vooral afhankelijk is van ‘heterdaadjes’ en daar tref je nou nét die personen mee die eigenlijk nauwelijks serieuze overlast bezorgen… kinderen van een jaar of twaalf bijvoorbeeld, die buiten de reguliere afsteektijden, met, pak hem beet, astronautjes staan te klooien. Die komen misschien bij Halt terecht of ze krijgen een geldboete, terwijl de échte gekkies (die meestal niet op heterdaad te betrappen zijn) er veel te vaak gewoon mee weg komen. Kortom, ik vermoed dat de gewenste wetswijziging van de Sliedrechtse burgemeester daadwerkelijk kans van slagen heeft. Waarom? Vanwege het ‘momentum’, zeg maar. Toen een soortgelijk voorstel in 2017 al eens ‘geopperd’ was door de politiebond ACP tekende zich nog geen kamerbrede meerderheid af en zag de toenmalige justitieminister Van der Steur geen heil in een wetswijziging. Da’s inmiddels wel anders; een meerderheid van de kamer lijkt nu tóch al voor een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod te zijn en de huidige minister wás al van plan om de straffen op het bezit van illegaal vuurwerk ernstig te gaan verhogen. Ik zeg: een en een is twee…

FOTO: Pixbaby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s