Johan en Cornelis


tong_en_teen_in_kleurJa, die vreselijke lynchpartij speelde zich al héél lang geleden af, maar maakt dat het minder erg? Ik heb er eerlijk gezegd bést wel moeite mee hoor… met dat houten doosje, waarin al sinds jaar en dag de tong van Johan de Witt en een vinger van diens broer Cornelis (in het Haags Historisch Museum) bewaard en tentoongesteld worden.
Nou ja, ik moet natuurlijk zeggen ‘vermeende’ tong en ‘vermeende’ vinger, want of deze lichaamsdelen daadwerkelijk van de in 1672 vermoorde Dordtse broers zijn weten we pas écht zeker nadat we, op woensdag 11 maart op NPO 2, het programma Historisch Bewijs gezien hebben.Op verzoek van de redactie van dat programma is vorig jaar juli in de Grote Kerk de graftombe van Anna van den Corput (de moeder van Johan en Cornelis) geopend, met als doel om uit de resten van haar lichaam dna te verkrijgen, want daarmee kan wellicht het bewijs worden geleverd voor de authenticiteit van die afgehakte tong en vinger.
Op zich al belachelijk natuurlijk dat ik dit in de toekomstige tijd schrijf, aangezien de uitslag van dat onderzoek al lang en breed bekend is bij de programmamakers. Louter vanwege dat tv-vehikeltje (lees: de kijkcijfers) krijgen we dat met z’n allen klaarblijkelijk pas over enige tijd te zien en te horen.
Terwijl ik dit schrijf komt zomaar ineens het woordje lijkenpikkerij in me op, terwijl ik nu natuurlijk tóch wel wil weten of die vorig jaar in de Grote Kerk gepleegde grafschennis op moeder Anna al dan niet voor niets geweest is. Mochten die tong en die vinger (Wikipedia spreekt overigens van een teen) daadwerkelijk afkomstig zijn van de lichamen van ‘onze’ jongens van De Witt, dan zouden ze, wat mij betreft, nooit meer mogen worden tentoongesteld maar moeten worden herbegraven.
Waar? Tja, dat kan niet meer op de plek (de Nieuwe Kerk in Den Haag) waar de broers destijds begraven werden. Die graven zijn namelijk geruimd en het is nooit opgehelderd waar de restanten nu zijn. Wat mij betreft is een ‘herbegrafenis’ in de Grote Kerk dan ook een reële optie.

FOTO: Haags Historisch Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s