Leermomentje


halte-essenhof‘En wat is hier nou het leermomentje?’ Ik vond dat altijd een vreselijk woord… leermomentje. In mijn jeugd werd het, op school of tijdens trainingen en cursussen, wel degelijk serieus door leerkrachten gebruikt. In latere jaren werd de uitdrukking nog louter op cynische toon gebezigd door betweterige tiepjes die daarbij met gestrekte vingers demonstratief het welbekende ‘aanhalingstekengebaar’ maakten.
Toen ik gisteren in mijn krant las dat het experiment met die elektrische bestelbus voor Essenhofbezoekers mislukt is, moest ik ineens weer aan dat begrip ‘leermomentje’ denken. Wacht even… voor wie vorig jaar even op een andere planeet zat dan de planeet Dordrecht zal ik eerst even wat toelichting verschaffen: een hoogbejaarde inwoonster van Dordrecht klaagde bij de gemeente over het feit dat er op dit eiland geen enkele buslijn in de buurt van de openbare begraafplaats Essenhof komt. Een terechte klacht volgens mij, want laten we nou eerlijk zijn, een dergelijke verbinding zou natuurlijk wel móeten bestaan. Ik bedoel: het openbaar vervoer dient gewoon iedere inwoner van deze stad (rechtstreeks of via een overstap) de mogelijkheid te bieden om op plekken als bijvoorbeeld het ziekenhuis, de GGD of de openbare begraafplaats te komen. Zo wás het ooit in Nederland, toen gemeentes en provincie nog hun eigen busdiensten exploiteerden en de kosten van de wat minder rendabele buslijntjes als het ware ‘afdekten’ met de opbrengsten van de drukkere lijnen. De privatiseringsgolf (‘profit rules’) maakte daar een einde aan. Maar goed, de gemeente nam de klacht serieus (hulde daarvoor) alleen blijkt die goed bedoelde, maar veel te ingewikkelde en peperdure houtje-touwtje-constructie die vervolgens bedacht werd (eerst naar een reguliere bushalte gaan en van daaruit telefonisch die Essenhopper ‘bestellen’), simpelweg niet te werken. Niet goed, geld weg, zeg maar. Gevolg daarvan is dat nu de schijn gewekt is dat er geen behoefte bestaat aan een reguliere buslijn naar de begraafplaats. Dat wil er bij mij niet in, want in deze vergrijzende stad zal die vraag, zo voorspel ik u, alleen maar toenemen. En nu het leermomentje: bij een volgende aanbesteding moet een bushalte bij de Essenhof gewoon een bikkelharde voorwaarde zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s