Autoluwte


pollers3De pollers in deze stad worden momenteel vervangen door verkeerslichten en camera’s die kentekens kunnen lezen. Ik schreef daar gisteren over en beloofde u daar vandaag op terug te komen. Dit omdat ik voelde aankomen (het gemopper op Facebook ging alweer los) dat de invoering van dit nieuwe systeem de aloude discussie over ‘de autoluwe binnenstad’ wel eens opnieuw zou kunnen aanwakkeren. Want ja… de een wil nu eenmaal tot in de eeuwigheid lekker blijven karren in hartje stad en zo’n beetje overal voor de deur kunnen parkeren en de ander vindt het juist prettig als dat in een historisch centrum zo min mogelijk gebeurt. Ik behoor, als binnenstadsbewoner, tot die laatste groep. Wie trouwens vandaag de dag nog blijft beweren dat de invoering van die pollers, inmiddels alweer zo’n twintig jaar geleden, de doodsteek was voor winkeliers heeft gewoon zijn feiten niet op orde. Diverse onderzoeken hebben namelijk al lang en breed aangetoond dat middenstand en horeca juist baat hadden (en nog altijd hebben) bij een autovrije of autoluwe binnenstad. Die is namelijk schoner en aantrekkelijker om in te wonen en trekt meer bezoekers, die ook méér eurootjes uitgeven. De aanvankelijke weerstand van ondernemers (‘Die verdomde pollers kosten me omzet’) was destijds wellicht nog begrijpelijk, maar is gewoon aantoonbaar onterecht gebleken. Dat veel winkeliers, begin deze eeuw, moeite hadden om het hoofd boven water te houden bleek, achteraf gezien, hele andere oorzaken te hebben, namelijk de financiële crisis die zich al voorzichtig aandiende, de vaak véél te hoge huurprijzen, omhoog geschoten parkeertarieven, dwarsliggende vastgoedbobo’s én, niet te vergeten, de enorme vlucht die het ‘online-shoppen’ maakte. Voor enkele moord en brand schreeuwende ‘old school’-middenstanders die zich niet konden of wilden aanpassen aan ‘het nieuwe winkelen’ léék de komst van pollers destijds misschien de nekslag, maar vandaag de dag ken ik vooral veel ondernemers die op het standpunt staan dat het autoluw maken van hartje Dordrecht vooral omzet gegenereerd heeft. Prettige bijkomstigheid van het nieuwe systeem is trouwens dat (overlast veroorzakende) motorrijders, die tot voor kort maling hadden aan pollers en venstertijden, nu óók gezellig ‘op de foto’ gaan.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s