Dordt ‘ontpolt’


BollardsDelft, Alkmaar en Amersfoort deden het al, Den Haag gedeeltelijk, Zwolle overweegt het en Dordt doet het momenteel. Waar ik het over heb? Over het vervangen van pollers door verkeerslichten met eh… ogen. Hoe dat werkt? Simpel: de pollers in de Dordtse binnenstad (volgens mij in financiële zin overigens nog niet helemáál afgeschreven) maken plaats voor een camerasysteem met kentekenherkenning. Op de plek waar ze nu nog staan treft u straks een verkeerslicht aan en dat in principe op rood staat en via een informatiebord (ik neem aan in meerdere talen) worden automobilisten dan gewezen op het feit dat autorijden vanaf dit punt verder niet is toegestaan. Wie over een ontheffing beschikt wordt ‘geconfronteerd’ met een groen licht en kan dus doorrijden, maar wie een rood licht in de wind slaat kan, dankzij dat systeem van kentekenherkenning, een paar weken later een boete (van om en nabij de 100 euro) in de bus verwachten. De vraag is natuurlijk: gaat dat werken? Nou ja, ik bedoel, technisch gezien zal het allemaal vast wel lukken, maar de vraag is, hou je de binnenstad er nou écht autoluw mee. Het weghalen van de beweegbare paaltjes in het centrum van Alkmaar leidde (na invoering in 2017) aanvankelijk tot een enorme bonnenregen; in vier maanden tijd werden hier meer dan 2.500 mensen beboet voor het illegaal inrijden van de binnenstad waar, vooral in het eerste jaar na invoering van het nieuwe systeem, ook ineens beduidend meer auto’s reden. Dat had deels te maken met het feit dat mensen van buiten Alkmaar de informatie op de borden niet altijd begrepen en dat Alkmaarse ondernemers het, na het verwijderen van de pollers, ineens niet al te nauw meer namen met de zogeheten venstertijden, waarin bevoorrading van winkels is toegestaan. Die interpreteerden ze aanvankelijk (door het ontbreken van die blokkade) even wat eh… ruimer, zeg maar. Inmiddels blijkt dat het nieuwe systeem in Alkmaar en Delft wel degelijk functioneert: geen schadeclaims meer na poller-ongelukjes en geen kopzorgen meer voor de gemeentelijke jurist. Morgen meer pro’s en contra’s van het nieuwe systeem.

Afbeelding: De poller op de Vest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s