Luchtfoto


StadwervenHij stond eerder deze week in deze krant en is ongetwijfeld nog terug te vinden op onze website: een luchtfoto van nieuwbouwwijk Stadswerven, waarop te zien is dat het hoogste punt van het nieuwbouwproject Americana nu eindelijk bereikt is. Met die foto is op zich niks mis, maar hij stemt me tóch een tikkie treurig. Waarom? Omdat die plaat op schrijnende wijze illustreert dat er in deze stad en in deze regio nog altijd veel te weinig en ook nog eens véél te langzaam gebouwd wordt. Nu kun je daar, met betrekking tot bepaalde locaties, nog wel excuses voor bedenken. Ik bedoel… je zet natuurlijk niet zomaar huizen neer in de gevarenzone van spoorlijnen en voordat je op bijvoorbeeld de Noordoevers in Hendrik-Ido-Ambacht gaat bouwen, moet je eerst nog de bodemverontreiniging opruimen, die scheepsslopers daar de afgelopen eeuw veroorzaakt hebben. Maar er zijn ook plekken waar je zó aan de gang kunt, zoals aan de Noordendijk bijvoorbeeld, waar de schoolgebouwen al een jaar geleden gesloopt zijn. Om duistere redenen worden daar nu eerst zogeheten ‘tiny houses’ neergezet, die later dan weer afgebroken moeten worden om plaats te maken voor peperdure villa’s. Ik zeg: bouw hier in rap tempo zo veel mogelijk van die leuke kleine huisjes en láát het vervolgens gewoon lekker zo. Geef jonge stellen nou óók eens een kans om ergens een start te maken en vergeet hier die villa’s. Dit kan namelijk een prachtige nieuw buurtje worden met heerlijke, leuk vorm gegeven, kleine huisjes die voor mensen met een smalle beurs wél betaalbaar zijn. Durf hier nou eens lef te tonen en ik voorspel u dat de rest van Nederland hier straks het ‘Dordtse kunstje’ komt afkijken.
Nu terug naar Stadswerven: ook dáár verloopt de bouw in een beschamend tempo. Hoe dat komt? Ik denk dat het als volgt zit: het geld stroomt, in deze tijd van ‘bouwdrang’ tóch wel binnen, dus waarom haast maken? En eh… als je maar mondjesmaat en vooral niet ál te snel bouwt, hou je de schaarste in stand en de prijzen lekker hoog. Of ben ik nu te wantrouwig?

FOTO: Copyright Cees Schilthuizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s