Woonboten


woonbootLeuk, om af en toe eens een ‘Google Alert’ in je mail te krijgen, met daarin de melding dat in die grote digitale wereld zomaar ineens je naam is opgedoken. Ik klikte op de link en stuitte op een interessant artikel van de spijker-op-de-kop-rubriek ‘In de Buurt’, die u trouwens gewoon kunt raadplegen op de website van deze krant.
In dat artikel wierp auteur José de Jong de volgende vraag op: mag je op dit eiland zomaar overal op een bootje wonen? Die vraag stelt José natuurlijk om een reden, namelijk in het kader van de huidige schaarste op de woningmarkt. Ik ‘leen’ even een gedeelte van haar introtekst: ‘Huizenprijzen in Dordrecht met €28.000,- gestegen, in 2019 slechts 236 extra woningen in Dordrecht gerealiseerd, huurprijzen blijven stijgen. Het moge duidelijk zijn: een (betaalbare) woning vinden in onze stad is niet makkelijk, maar in een waterstad als Dordrecht is er misschien een andere oplossing en wel in de vorm van een woonboot.’
In het artikel werd gerefereerd aan een column die ik zeven jaar geleden schreef. Daarin pleitte ik voor meer woonboten in Dordrecht. En nu citeer ik even mezelf: ,,Ik vermoed dat de aanwezigheid van drijvende huizen de levendigheid zal bevorderen. Ook denk ik dat woonboten in de stad het imago van Dordt als ‘de ultieme waterstad’ alleen maar goed zal doen.’’
Geen onaardig pleidooi, denk ik zo, als ik mijn eigen column teruglees, maar het argument van José de Jong om op die manier ook de schaarsteproblematiek op de woningmarkt in deze stad ietwat te ‘tackelen’ vind ik anno 2020 eigenlijk véél sterker.
En nu het antwoord op de vraag: nee, je mag in deze stad (en al zeker niet in de Biesbosch) niet zomaar overal je woonbootje aanleggen en de plekken waar dat eventueel wél zou mogen zijn op dit eiland uitermate schaars.
Toch kan ik deze column hoopvol eindigen. De gemeente is, zo maak ik uit José’s artikel op, wel degelijk bereid om het huidige uitsterfbeleid (‘vertrekplekken’ werden tot op heden niet opgevuld) nog eens nader onder de loep te nemen. Da’s mooi.

FOTO: Deze foto van de Voorstraathaven is van 1924. Ook dáár lagen destijds woonboten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s