Een ‘verborgen juweel’… ‘een feest voor het oog’


vvvGeen idee natuurlijk hoe het allemaal verder met dat Coronavrus gaat lopen, maar mocht deze epidemie uiteindelijk nou tóch een keertje het hazenpad kiezen, dan zou het, qua toerisme, de komende zomer best wel eens druk kunnen worden op dit eiland. Waarom ik dit schrijf? Omdat Dordrecht ‘Een feest voor het oog’ is. Nee, dat verzin ik niet, maar dat is de letterlijke kop boven een hoofdartikel in het veelgelezen magazine Spoor, hét tijdschrift voor wie in dit land een abonnement bij de NS heeft. In dit artikel wordt Dordt aangeprezen als, en ik citeer, ‘een optelsom van monumenten en waterwegen’ en krijgt de stad het ene na het andere compliment toebedeeld. Zo zijn, ik haal de woorden letterlijk uit het artikel, ‘de geuren die de toerist tegemoet komen vanuit Broodcafé Jaap onweerstaanbaar’ (klopt), ‘kun je bij Zusjes aan de Voorstraat genieten van dik belegde biologische boterhammen en Engelse scones’ (hélemaal waar) en ‘lijk je op het bankje voor broodwinkel Nobel aan de Grotekersksbuurt verdwaald in een schilderij van een Hollandse Meester’ (mooier had ik het zelf niet kunnen omschrijven). Betere Dordt-promotie kun je natuurlijk niet hebben en alsof dat allemaal nog niet complimenteus genoeg is refereert de auteur van het stuk óók nog eens aan de Britse krant The Times, die Dordrecht (eerder al) omschreef als ‘een verborgen juweel.’ Ook wordt in het Spoor-artikel het toonaangevende Amerikaanse kunsttijdschrift ‘Fine Art Connoisseur’ opgevoerd waarin Dordrecht als ‘onverwacht mooi’ wordt bestempeld. Het mooiste Spoor-compliment krijgt Villa Augustus: ‘Schijnt het zonnetje, slenter dan naar die voormalige watertoren (…) Voor wie hier nooit meer weg wil – en die kans is groot – blijf lekker logeren!’
En alsof dat allemaal nog niet mooi genoeg is publiceerde het internationaal vermaarde Britse tuintijdschrift Gardens Illustrated vorige week ook nog eens een soort hitparade van de allermooiste tuincafé’s in West-Europa. En daarin staat, héél opvallend (want Britten zijn, zeker waar het om tuinen gaat, behoorlijk chauvinistisch) de tuin van Villa Augustus in Dordrecht (op plek 6) hoog genoteerd. Ik zeg, laten we allemaal thuis blijven dit jaar… we wónen al in een vakantieoord.

FOTO: VVV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s