En zo vindt iedereen weer ‘z’n eigen wiel’ uit


dordtpasWaren die Drechtraad en dat Drechtstedenbestuur nou niet ooit ‘uitgevonden’ om in gezamenlijkheid wat kosten te dekken en tevens ter voorkoming van het feit dat elke deelnemende gemeente bij elk wissewasje opnieuw het ‘eigen’ wiel moet uitvinden?
Da’s tot dusver nog niet bepaald gelukt, zo constateerde ik al in eerdere columns over dit onderwerp. Er is in die zelfgecreëerde extra bestuurslaag tot op heden immers altijd gezeur en gesteggel en nooit eens heuse onderlinge solidariteit op momenten dat het er op aankomt. Drechtraad, Drechtstedenbestuur, Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD), Bureau Drechtsteden… hallo lezers, hallo Dordtenaren, hallo regiogenoten… heeft u misschien enig idee waar ik het over heb? Ik durf te wedden dat u nu de schouders ophaalt en misschien ook even diep zucht, want ik ben er van overtuigd dat er (ik schreef het al eens vaker) op dit moment op de Dordtse Voorstraat, de Sliedrechtse Kerkstraat of, pak hem beet, in het Zwijndrechtse winkelcentrum Walburg nauwelijks mensen rondlopen die kunnen uitleggen waarover deze vergaderclubjes (die ergens ‘tussen’ gemeente en provincie in manoeuvreren) nou zoal over beslissen, wie er allemaal in zitten en wát ze kosten en opleveren. Het is misschien een wat lange aanloop naar het punt dat ik wil maken en dat punt heet Dordtpas. Deze kortingspas (voor van alles en nog wat), bestemd en beschikbaar voor ‘tout Dordt’, maar gratis voor mensen die van een bijstandsuitkering leven, is in Dordt dit jaar ingevoerd en nu lees ik zomaar ineens in mijn eigen krant dat Alblasserdam en Papendrecht ook ‘zoiets’ van plan zijn. En dat doet mij de wenkbrauwen ernstig fronsen. Ik bedoel: zoiets had je dan toch vooraf (toen de gemeente Dordrecht dat hele ‘maakproces’ in gang zette) veel beter met z’n allen bij de kop kunnen pakken? Dat had een heleboel productie- en organisatiekosten gescheeld. In plaats van samen één taart voor álle Drechtstedelingen te bakken, zet elke gemeente straks weer z’n eigen gebakje in de oven. We mopperen met z’n allen wel eens op dat logge Europees Parlement, maar vergelijken met ‘ons’ inter-Drechtstedelijk samenwerkingsverband, lijkt dát instituut ineens wel een héél geoliede machine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s