De Berckepoort zou een Dordtse ‘De Balie’ kunnen worden


berckepoortIk vind het jammer dat de gemeente Dordrecht de Berckepoort in de openbare verkoop gaat gooien. Waarom? Omdat ik vind dat je, als gemeente, bepaalde zaken een beetje moet kunnen blijven ‘sturen’ of ‘bijsturen’ en dat is straks wellicht niet mogelijk als de een of andere projectontwikkelaar met dollartekens in de ogen met dit ‘strategisch’ gelegen pand aan de haal gaat.
En dat is hélemaal niet nodig, want er ligt namelijk al een prachtig plan klaar voor de Berckepoort, namelijk het plan van Daniëlle Vol en Timothy van der Holst om hier een combinatie van een veganistisch restaurant en een mini-theater annex muziekpodium te vestigen… een plan ook dat veel Dordtenaren hélemaal zien zitten, hetgeen blijkt uit de meer dan 1600 steunbetuigingen die het tweetal (dat momenteel het restaurant Daantje runt) ontving.
Ook ik sta achter dat plan… alleen zou ik het allemaal nóg iets breder willen trekken. Ja natuurlijk moeten Daan en Tim daar hun restaurant gaan runnen, maar het pand zou daarnaast (in mijn ogen althans) méér moeten zijn dan ‘óók nog eens een theater.’ Nee, ik denk dat De Berckepoort het Dordtse voorportaal zou moeten zijn van allerhande culturele activiteiten die zich in deze stad afspelen of gaan afspelen… een combinatie van de Amsterdamse ‘Balie’ zeg maar en het voortdurend veranderende en levende ‘uithangbord’ van schouwburg Kunstmin, het regionaal archief, culturele cursusclubs, een Kunstuitleen, de Popschool en, niet te vergeten, álle Dordtse musea. Ook kunnen hier debatten (namens de gemeente, maar ook namens diverse organisaties en de verschillende politieke partijen) plaats vinden en kan de gemeente (lees ook Dordrecht Marketing) de plek gebruiken om plannen en ideeën te lanceren en met inwoners van deze stad over actuele gebeurtenissen van gedachten te wisselen.
Ik vind dat Dordrecht zó’n centrale plek (á la De Balie dus) nog altijd mist en ik geloof ook niet dat het beoogde ‘Huis van Stad en Regio’, (lees Stadskantoor 2.0) dat over enkele jaren aan de Spuiboulevard verrijst die functie kan gaan vervullen. En daarbij komt… voor je het weet zit er straks een soort eh… Wibra of Action in. Brrr.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s