Veerpijn


veerpontDoor de afsluiting van de N3 is het de afgelopen weken ongelofelijk druk bij de veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Logisch, want veel mensen kiezen momenteel voor dit alternatief om op tijd op hun werk te komen. Maar helaas… het pontje vaart maar vier keer per uur, waardoor tijdens de spitsmomenten, lange wachtrijen aan beide kanten ontstaan. En dus leek het een van die forenzen wel een aardige suggestie als de veerboot, juist gedurende deze hectische periode, misschien iets vaker dan één keer per kwartier zou varen… gewoon meteen vertrekken als de boot vol is, waardoor je wellicht tot misschien wel vijf of zes of afvaarten per uur komt. Zo werk je die lange wachtrijen immers sneller weg.
Ik vind dat helemaal niet zo’n gekke gedachte… en trouwens, vroeger was het óók zo dat de boot ging varen als ‘ie vol was. Toegegeven, da’s nu misschien even extra aanpoten voor de bemanning maar het is momenteel (gezien alle weg- en brugwerkzaamheden) nu eenmaal verkeerstechnisch een gekkenhuis in en rondom Dordt, dus eh… nood breekt wet, zou je denken.
Bij de exploitant, Swets ODV Maritiem, denkt men daar héél anders over. ,,Ons personeel is ons waardevol en we willen het graag allemaal zo veilig mogelijk houden’’, aldus een woordvoerder van dit bedrijf. Mooie woorden hoor, maar volgens mij is het personeel van deze veerdienst écht niet van porselein en raakt er niemand overspannen van een paar extra oversteekjes. En mocht dat dan wél zo zijn dan zou het de exploitant sieren om tijdelijk even wat extra personeel in te zetten. En ja, ik weet het, dat kost geld, maar dáár zou de gemeente Dordrecht, die tóch al een aanzienlijk deel van de exploitatiekosten van dit veer op zich neemt, best wel even een noodpotje voor kunnen aanspreken.
Een tijdelijke extra veerboot zou ook geen overbodige luxe zijn, maar die suggestie wordt door de exploitant afgedaan met het argument dat er in dit land momenteel nergens een veer doelloos aan een kade ligt. Gek dan toch dat ik binnen drie minuten ‘googelen’ al twee handjes vol ‘werkloze’ autoveren tegen kwam.

PS. Deze column is alweer van enkele weken geleden. Inmiddels heeft het probleem zich, als gevolg van de coronacrisis, min of meer vanzelf ‘opgelost.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s