Was dit nou een domme of juist ‘sluwe’ deal?


DEalHet was maar een klein berichtje in de krant van gisteren… een éénkolommertje, noemen we zoiets in ons vak. In die berichtjes kom je meestal niet het allerbelangrijkste nieuws tegen, maar toch bleef ik nou juist bij dit artikeltje iets langer eh… ‘hangen’, zeg maar. Waarom? Tja, omdat ik het gevoel heb dat er hier iets niet klopt.
Het tekstje is dermate kort dat ik het in zijn geheel letterlijk kan overnemen. Bij deze dus: ‘De gemeente Zwijndrecht legt zo’n 20.000 euro per woning toe op een nieuw huizenblok. Het gaat om een appartementencomplex met ongeveer twintig voordeuren aan de Buizerdstraat, waar basisschool Lindestein gesloopt is. De sloop kostte meer dan de grond opbrengt.’
Hè? Wacht even… heb ik het nou goed begrepen? Het Zwijndrechtse gemeentebestuur neemt dus  genoegen met het feit dat er 20.000 euro per woning moet worden toegelegd op een nog te bouwen appartementencomplex in de zogeheten vrije sector. Dat complex komt te staan op de plek waar voorheen een schooltje stond en om die ruimte vrij te kunnen maken is er uiteindelijk dus méér geld uitgegeven aan het slopen van dat schoolgebouwtje dan dat de grond uiteindelijk oplevert. Nu heb ik maar een simpel boerenverstand hoor, maar ik dacht ineens: hoe kan dat nou anno 2020? Ik bedoel, die verkoopovereenkomst moet nog vóór de coronacrisis gesloten zijn en tot voor enkele weken geleden gingen de woningprijzen in dit land zo’n beetje overal ‘skyhigh’ toch? Hoe kun je hier dan in hemelsnaam een verliesgevende deal sluiten? Of is hier wellicht iets anders aan de hand? Misschien vind u mij wat wantrouwig, maar ik heb het vermoeden dat Zwijndrecht zó graag nieuwe inwoners met een wat dikkere portemonnee naar de gemeente trekt dat het gemeentebestuur het helemaal niet zo erg vindt om hier voor eh ‘subsidieverlener’ te spelen. Het is namelijk óf dat, of gewoon dommigheid. Het ‘riekt naar het eerste en dat vind ik eigenlijk wel beschamend in een tijd dat zoveel minder welvarende Zwijndrechters al zó lang op een wachtlijst voor een woning staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s