Is die Sequoia niet gewoon te redden?


sequoia_dordrecht-1846x1920Even geen coronacolumn, maar een stukkie over een boom: een bijzondere boom, want héél groot, héél oud (zo’n 150 jaar en daarmee een van de oudste van Dordt), voor Nederlandse begrippen behoorlijk zeldzaam en ook nog eens behoorlijk markant aanwezig voor wie in ‘de Vriesebuurt’ woont. Vanuit mijn achtertuin is ie goed zichtbaar, de prachtige Sequoia in de achtertuin van een woning aan het Kromhout. Hoe lang ‘ie nog te zien is blijft vooralsnog onzeker, aangezien de eigenaren van de boom een kapvergunning hebben aangevraagd en die aanvraag is door de gemeente inmiddels toegewezen. Alleen komen de buurtbewoners hiertegen in opstand… althans enkele omwonenden hebben gezegd bezwaar tegen het gemeentelijk besluit aan te tekenen, al heb ik persoonlijk het vermoeden dat dit hooguit tot uitstel en zeker niet tot afstel van de kap zal leiden.
De vergunning is namelijk, na onderzoek van een bouwkundig adviesbureau, afgegeven op grond van het feit dat de torenhoge boom , met een stamomvang van bijna vijf meter, schade berokkent aan het huis en ik moet eerlijk zeggen (ik ben wel eens bij de eigenaren in de tuin geweest) dat ik me daar wel iets bij kan voorstellen. Overigens gaat het óók hen, zo weet ik, wel degelijk aan het hart dat de boom tegen de vlakte moet; ze waren op hun Sequoia gesteld, maar de zogeheten worteldruk die dit enorme gevaarte te weeg brengt kan wel degelijk schade berokkenen aan hun woning. Ook hebben de eigenaren en de naaste buren last van de naalden en de schaduw die deze zogeheten mammoetboom (die wel erg dicht op de achtergevel staat) veroorzaakt en ook is er een reëel gevaar voor blikseminslag  en vallende taken. Op de Facebookpagina van mijn krant ontstond een heftige en niet bepaald verheffende woordenwisseling over deze mogelijke kap tussen eh… (en ik citeer de over-en-weer-verwijters) ‘bomenhaters’ en ‘bomenknuffelaars.’ Ik ben geen van beiden, maar ik vind dat de eigenaren het volste recht hebben om de keuze te maken die ze gemaakt hebben. Is ‘ie trouwens niet gewoon te redden? Hij zou prachtig staan in het Merwesteinpark.

FOTO: Meldpunt Bomenkap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s