Niet ‘massief’ maar juist ‘transparant’


Nieuwe StadskantoorJa, ik lees dat gemor en gemopper heus wel op de Facebookpagina’s van mijn krant: te groot, te dominant te vierkant en te massief. Dit alles gevolgd door de altijd weer onvermijdelijke klaagvraag… waarom moet er überhaupt een nieuw stadskantoor komen? Daarover straks meer, maar laten we het eerst eens over die keuze voor dat inderdaad nogal fors uitgevallen en hoekig ogende gebouw hebben… ik bedoel er waren vier voorstellen gedaan (overigens door gerenommeerde architectenbureaus) die in februari van dit jaar te bezichtigen waren in het Spuilab. Dat heb ik gedaan en juist op grond dáárvan kom ik tot de conclusie dat de keuze die nu gemaakt is helemaal niet zo’n beroerde is. En nu weet ik wel dat smaken verschillen (prima) en eh… mijn persoonlijke voorkeur ging destijds eerlijk gezegd, net als die van de meeste Dordtenaren, uit naar die ‘uitbouw’ van het huidige belastingkantoor, maar ik kan wel degelijk leven met dit ontwerp dat op de foto in de krant zoveel massiever oogt dan het eigenlijk is. Juist op basis van die foto (die het ontwerp geen recht doet) eindigde het gebouw, met slechts 9 procent van dein totaal 1300 uitgebrachte stemmen, op de laatste plek in een door deze krant opgezette, maar niet ‘bindende’ poll. Wie de moeite neemt om het ontwerp van alle kanten te bekijken (er staan filmpjes en foto’s op internet) zal, net als ik, misschien óók wel tot de conclusie komen dat dit gebouw helemáál niet massief, maar juist heel transparant is, vanwege het vele hout en glas dat er in verwerkt wordt. De onderste twee verdiepingen (waar de bibliotheek in komt) zien er juist heel uitnodigend uit en ik geloof daadwerkelijk dat het pand kan uitgroeien tot een ware ‘huiskamer’ van Stad en regio.
En nu even terugkomend op de vraag: hebben we wel een nieuw stadskantoor nodig? Het antwoord is ja. Het huidige Stadskantoor is wel degelijk gedateerd en een ware ‘energieslurper.’ Alleen al op basis dáárvan mág het na 2023 niet eens meer gebruikt worden.

Hier het filmpje van architectenbureau Schmidt Hammer Lassen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s