Onderhandelen met ‘The Queen of England’…


queenDuizenden mensen keken de afgelopen dagen via het YouTube-kanaal van schouwburg Kunstmin naar vijf bijzondere (en ‘veilig’ opgenomen) online-afleveringen van de talkshow Kunstmin Live, waarin mijn co-presentator Marjolein Meijers en ik diverse gasten mochten verwelkomen voor wie het werkzame leven in deze ‘blijf-thuis-tijden’ ingrijpend veranderde. Nu geldt dat, in meer of mindere mate, natuurlijk voor iedereen, maar voor directeur Peter Schoon van het Dordrechts Museum moet het toch wel héél erg slikken geweest zijn toen hij te horen kreeg dat er voorlopig even niemand meer in ‘zijn’ zalen mag komen. Schoon en zijn team zaten namelijk volop in de voorbereiding van een immense en unieke tentoonstelling over (en rondom) Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp en die tentoonstelling zou, naar verwachting, meer dan honderdduizend mensen naar deze stad lokken. Het streven is er nu op gericht om ‘het hele circus’ naar volgend jaar te verplaatsen, maar met zoveel geleende werken uit collecties die zich in alle uithoeken van de wereld bevinden is dat natuurlijk geen sinecure. Schoon vertelt in het programma dat er nu zelfs onderhandeld moet worden met diverse adellijke collectioneurs, onder wie ‘The Queen of England’, om een aantal, voor de tentoonstelling cruciale werken, volgend jaar tóch weer in de tentoonstelling te kunnen opnemen. Ook wordt er bij het museum momenteel druk nagedacht over hoe je de museumbezoekers in een eventuele anderhalve meter-samenleving méér ruimte kunt bieden. ,,We moeten straks gaan meten hoeveel mensen er op enig moment binnen zijn en ook moeten we uitdokteren hoe we straks bijvoorbeeld een aparte uitgang kunnen construeren, zodat bezoekersstromen elkaar dan niet hoeven te kruisen. Verder willen we voorkomen dat mensen, die straks wellicht in lange rijen voor de ingang staan, natgeregend worden dus we denken momenteel na over een overkappings-constructie bij de ingang.’’
Voor wie ze nog niet gezien heeft: de vijf afleveringen van Kunstmin Live Online (met onder andere Peter Schoon dus, maar ook met burgemeester Wouter Kolff, ziekenhuisdirecteur Peter van der Meer en schouwburgdirecteur Jasper Damsteegt) zijn aan te klikken via de Facebookpagina van Kunstmin.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s