Hadden wij ook maar een kapitein Tom


TomHet is bewolkt in coronaland Nederland… het uitblijven van een zonnestraaltje tussen het kiertje van mijn slaapkamergordijnen verschaft me nét dat duwtje dat ik nodig heb om me voor te nemen deze ochtend wat langer te blijven liggen. Het lukt weer eens niet, want als ik mijn ogen eenmaal geopend heb kan ik de slaap zelden nog vatten en dus volgt een kwartiertje onrustig radio-snoozelen alvorens ik besluit om toch maar op te staan. Naar beneden dus voor koffie, krantjes en een half uurtje ochtendnieuws op de buis. Altijd BBC trouwens, want het ochtendprogramma op Nederland 1 heeft een, naar mijn smaak, iets té hoog K3-gehalte. Het is feest aan de overkant, want Thomas Moore, beter bekend als ‘captain’ Tom is jarig en voor die gelegenheid heeft het koningin Elisabeth behaagd deze kwieke honderdjarige te promoveren tot ‘colonel.’ Ik blijf in het onderwerp hangen, want het is een bijzonder verhaal dat in Groot-Brittannië al weken lang voor headlines zorgt. Oorlogsveteraan Tom loopt namelijk, al sinds het uitbreken van de coronacrisis, rondjes om zijn tuin. Dat doet de eeuweling, ondersteund door een rollator, geheel en al in zijn eigen tempo. Da’s op zich geen spectaculair kijkspel, maar wat het wél spectaculair maakt is dat hij, door dag in dag uit zijn rondjes te lopen, inmiddels al 30 miljoen pond voor de NHS (het Britse ziekenfonds) heeft ingezameld. Omdat de BBC hem dagelijks bleef volgen groeide Kapitein Tom  in zijn land uit tot een nationale held. Sindsdien nam hij, samen met musicalster Michael Ball, ook nog eens een cover van ‘You’ll Never Walk Alone’ op, waarmee hij de oudste nummer één ooit werd in de Britse nationale hitparade. Ook maakten beeldend kunstenaars over het hele land straat- en muurportretten van hem en de Royal Air Force zorgde gisteren voor een vliegend eerbetoon boven zijn huis. Wat kapitein Tom eigenlijk vooral doet is zijn landgenoten de broodnodige moraal verschaffen om de lockdown vol te houden. Toen ik eerder deze week die rijen voor Ikea zag staan dacht ik… hadden wij ook maar een kapitein Tom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s