Wie is hier nou eigenlijk écht ‘de baas?’


WachtenSorry hoor, dat ik nou juist in deze moeizame blijf-thuis-tijden zo’n pijnlijk knuppeltje in het hoenderhok moet gooien. Ik bedoel: met het oog op de coronacrisis zijn er natuurlijk belangrijker dingen dan eh… een column over gebrek aan bestuurlijke daadkracht van een kennelijk machteloos college, maar dat is nu eenmaal waar ik het vandaag over wil hebben. Het valt mij namelijk op dat er op dit eiland een gigantische berg aan het ontstaan is aan eh… wat ik inmiddels ‘loze beloftes’ ben gaan noemen. Voorbeelden? Ik heb er wel een paar hoor. 1. Na tien jaar gesteggel en gedoe staat er nog altijd geen hotel aan het Vrieseplein. Erger nog, het blijk dat zelfs de grondoverdracht nog niet eens heeft plaatsgevonden. 2. Er zou op de plek van dat foeilelijke ANWB-gebouw toch een appartementencomplex komen? Ik heb er tot op heden echter nog geen Pool met een troffel zien rondsjokken. Dit ‘project’ (te realiseren door Rupsje Nooitgenoeg Van Pelt, die nu kennelijk weer ruzie met een aannemer heeft) zit alweer veel te lang ‘op slot.’ 3. De al jaren aanslepende ‘impasse’ rondom het Teerlinkgebouw, dat op een dag zo’n beetje als vanzelf de grond in zakt. Ook in deze affaire speelt de al genoemde projectontwikkelaar Van Pelt (die het monument als het ware ‘gijzelt’ om zijn goddelijke zin te krijgen) een, mijns inziens, bedenkelijke rol. 4. De Kunstkerk aan de Museumstraat… die zou toch worden ‘omgebouwd’ tot eh… ja tot wat eigenlijk? Tentoonstellingsruimte? Appartementen? Iets met horeca? Vooralsnog is ook hier al vele jaren helemaal niks gebeurd. 5. Het cultuurbolwerk ‘Door’ in dat ouwe pand aan de Voorstraat Noord. Althans daar moest die instelling destijds op stel en sprong uit want hier zouden woningen komen toch? Tot op heden staat dit pand gewoon niks anders te doen dan eh… leegstaan, net als (6) De Berckepoort, (7) het voormalige V&D-pand en (8) het ouwe JAC-gebouw aan de Sluisweg. Ik vraag me steeds vaker af wie het in deze stad nou eigenlijk écht voor het zeggen hebben: bestuurders of eh… projectontwikkelaars?

Foto: Vanaf linksboven (met de klok mee): het Teerlinkpand, de Kunstkerk, het voormalige JAC-gebouw, DOOR aan de Voorstraat Noord, het hotel aan het Vrieseplein (dat er nog altijd niet is), de Berckepoort, het voormalige ANWB-gebouw (waar een appartementencomplex moet komen) en het vroegere V&D-gebouw.

Advertentie

Eén reactie

  1. Reactie op:”de echte baas/Teerlink pand”
    Idee: Geef architectenbureau MDRDV opdracht voor een glazen Teerlink pand zoals de Glazen boerderij in Schijndel!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s