Die wonderschone ‘sluiproute’ is me nog altijd dierbaar


N 214Ik geef het maar eerlijk toe… in de jaren dat ik als televisiemaker zo’n beetje elke dag in de een of ander villa of studio in Hilversum moest zijn maakte ik graag en vaak gebruik van de welbekende sluiproute die N214 heet. Alleen was het niet om de files te ontlopen, maar simpelweg omdat ik van die alternatieve route dwars door de polders zo enorm kon genieten. Ik reed in die jaren in een ouwe Chevrolet op gas en omdat dat ding ook nog eens een automaat was, ontdekte ik ‘het luie rijden.’ Vooral in de periode dat ik de redactionele eindverantwoordelijkheid droeg voor een nieuw ochtendprogramma van de AVRO (getiteld ‘De Ochtenden’) was het altijd ‘vroeg dag’ zeg maar. De eerste camerarepetities waren al om een uurtje of zeven en dus was het zaak om dan rond de klok van zes ’s ochtends in de auto te stappen. Dat heb ik drie televisieseizoenen achtereen met veel plezier gedaan en het waren destijds vooral die prachtige zonsopkomsten en de mystieke ochtendnevels in de Alblasserwaard die mij er, na meestal véél te korte nachtjes, doorheen sleepten. Die N214 werd voor mij een soort ‘buffer’ tussen Dordt en Hilversum: die heerlijke ‘heenweg’ (met een zorgvuldig uitgedokterde ‘soundtrack’ op mijn cd-wisselaar) stoomde me als het ware klaar voor de hectiek van een live-programma en de terugweg zorgde er voor dat ik de opwinding van een geslaagde show of het chagrijn van een wat mindere editie nooit mee naar huis nam. Om die reden is de N214 me nog altijd dierbaar en heel eerlijk gezegd ben ik dan ook blij dat de regiogemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Gorinchem zo volmondig nee zeggen tegen een verbreding van deze ouwe polderroute. En ja, ik begrijp heus wel dat het ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstraat de N214 nu op de korrel heeft om die alsmaar kneller zittende A15 te ontlasten, maar dat zou écht ten koste gaan van een wonderschoon stukje Nederland. De N214 is er om te genieten… niet om er overheen te denderen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s