Sta-Pal is geen luxe, maar een ‘levensbehoefte’


Sta3Alsof die hele coronacrisis nog niet ellendig genoeg is krijgen de bewoners en de (vooral oudere) omwonenden van het seniorencomplex aan het Otto Dickeplein nóg een stevige dreun te verduren. Sta-Pal gaat namelijk dicht en juist deze ontmoetingsruimte was nou juist ‘de lijm in de pot’ voor veel senioren in de Bleijenhoek. En nu weet ik wel dat het hier niet om honderden gedupeerden gaat, maar op z’n minst tientallen bewoners (en omwonenden dus) kwamen hier dagelijks bijeen om koffie te drinken, een potje te biljarten of een kaartje te leggen, maar vooral om met elkaar in contact te blijven. Ook werden er in Sta-Pal bloeddrukmetingen gedaan, cursussen gegeven en allerhande culturele activiteiten georganiseerd. In één klap komt daar nu een einde aan, want het organiseren van activiteiten voor buurtbewoners blijkt voor ‘exploitant’ Stichting Het Spectrum niet meer rendabel te zijn en om die reden gaat Sta-Pal nu dus dicht. Dit tot groot verdriet van de ‘vaste klanten’ (vooral zeventigers en tachtigers) die de ontmoetingsruimte nagenoeg dagelijks bezochten. ,,In Sta-Pal kwamen we elkaar tegen, dronken we samen een bakkie en zo bleven we op de hoogte van elkaars reilen en zeilen. Veel bewoners en omwonenden zijn behoorlijk op leeftijd en veel verder dan deze ontmoetingsruimte ‘reikt’ ons leven niet meer’’, vertelt een verdrietige bewoner van het boven Sta-Pal gelegen seniorencomplex, die ik gisteren belde naar aanleiding van de sluiting. Ik heb met deze man te doen, want Sta-Pal was voor hem en een aanzienlijke groep medebewoners een wezenlijk onderdeel van het dagelijks bestaan. Eigenlijk, zo vind ik, is het gewoon een regelrecht schandaal dat een dergelijke voorziening, louter op basis van zoiets ordinairs als ‘rentabiliteit’, dicht moet. Om zoiets wezenlijks als een ontmoetingsruimte (geen luxe, maar gewoon een levensbehoefte) voor onze oudere medemensen overeind te kunnen houden moet vast wel ergens een of ander een potje te vinden zijn. Trouwens, het Spectrum heeft toch ook een ‘vriendenclub?’ Die zou nou juist hier van grote betekenis kunnen zijn. En eh… laat ‘ons’ gemeentebestuur dit zomaar gebeuren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s